IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ записа по-голям ръст от очакваното през април

Търговският излишък на най-голямата европейска икономика надмина прогнозите на икономистите

10:07 | 03.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Imke Lass/Bloomberg</em></p>

Снимка: Imke Lass/Bloomberg

Износът на Германия е нараснал повече от прогнозираното през април, записвайки месечно увеличение от 4,4%, сочат данните на Федералната статистическа служба (Destatis), цитирани от Ройтерс.

За сравнение - очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха за повишение в размер на 1,5% на месечна база. За същия период вносът на най-голямата европейска икономика е бил с 3,1% повече спрямо март. В резултат на това през април Германия е записала търговски излишък от 3,5 млрд. евро, докато очакванията бяха за ниво от 1,6 млрд. евро.

Същевременно германският износ към Русия се е свил с 10% през април - значително подобрение спрямо спада в размер на 60%, отчетен през март, на фона на строгите санкции на западните страни, наложени върху Москва заради инвазията в Украйна.

По-рано тази седмица стана ясно, че германските производители леко са увеличили продукцията през май, подкрепени от изостанали поръчки, увеличен персонал и в някои случаи - подобрено наличие на суровини.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI), публикуван в сряда, на S&P Global за производството, което е с дял от една пета от икономиката на страната, достигна ниво от 54,8 пункта.

Проблемите със снабдителните вериги все още вредят на фабриките в най-голямата европейска икономика, а данните за намалелите нови поръчки през май показаха низходящ тренд, след като преминаха на отрицателна територия за пръв път от близо две години през април.

Предизвикателство както за производителите, така и за потребителите продължава да бъде и високата инфлация в страната, достигнала нов исторически годишен връх от 8,7% през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още