IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият исторически връх на германската инфлация усилва натиска върху ЕЦБ

Годишната инфлация в Германия се е ускорила до 8,7% през май, надминавайки прогнозите на икономистите

21:15 | 30.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Годишната инфлация в Германия се е изстреляла до нов исторически връх през май, достигайки 8,7%, съобщи Bloomberg. Резултатът увеличава натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) за действие, след като по-рано през деня стана ясно, че и темпът на растеж на потребителските цени в Испания също се е ускорил неочаквано.

За сравнение - прогнозите на икономистите бяха германската инфлация да достигне 8,1%.

Германия Германия

Данните са публикувани само 10 дни преди заседанието на ЕЦБ, на което се очаква централните банкери да обявят края на програмата за покупка на активи APP и да потвърдят плановете си за увеличение на лихвите през юли.

Паричните пазари прогнозират лихвени увеличния от общо 113 базисни пункта до края на годината, което е с 3 базисни пункта над прогнозите от миналия петък.

По-рано през деня стана ясно, че инфлацията в Испания се е възвърнала към темп на покачване през май, ускорявайки се неочаквано до равнище от 8,7%.

Малко преди да бъдат публикувани данните, главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн заяви, че нормализирането на паричната политика на банката ще е постепенно, а увеличенията от 25 базисни пункта (б.п.) са еталонния темп за това.

Изказването на Лейн е повторение на вече зададения от гуверньора Кристин Лагард тон за постепенен и умерен подход към паричната политика.

"Нормализирането има естествен фокус върху ходове в размер на 25 б.п., следователно увеличения в този размер през юли и септември са еталонният темп", посочи Лейн в интервю за испанския вестник Cinco Días, публикувано в понеделник.

"Въпреки че инфлацията е близо до своя връх, натискът върху домакинствата далеч не е приключил", смята икономистът в ZEW Фридрих Хайнеман.

"Потребителите ще трябва да се съобразяват с по-нататъшни ценови увеличения, защото много суровини все още са оскъдни и цените на едро нарастват драстично", написа експертът в свой имейл.

Предстои във вторник да бъдат публикувани данните за инфлацията в еврозоната през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още