IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лейн: Умерените лихвени увеличения са еталон за постепенното нормализиране

Сегашната ситуация изисква постепенен подход към паричната политика, смята главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн

14:04 | 30.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: </em> Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Нормализирането на паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще е постепенно, а увеличенията от 25 базисни пункта (б.п.) са еталонния темп за това, заяви главният икономист на ведомството Филип Лейн, цитиран от Bloomberg.

Изказването на Лейн е повторение на вече зададения от гуверньора Кристин Лагард тон за постепенен и умерен подход към паричната политика. За пръв път обаче представител на ЕЦБ споменава конкретен размер на предстоящите лихвени повишения, началото на които се очаква да бъде дадено през юли.

"Нормализирането има естествен фокус върху ходове в размер на 25 б.п., следователно увеличения в този размер през юли и септември са еталонния темп", посочи Лейн в интервю за испанския вестник Cinco Días, публикувано в понеделник.

"Всяка дискусия за други ходове ще защити по-силни действия от тези през юли и септември", допълни икономистът.

"Тази дискусия ще се води, но сегашните ни оценки за ситуацията, в която смятаме, че средносрочните инфлационни перспективи са в съответствие с целта ни от 2%, изискват постепенен подход към нормализирането на паричната политика", допълни Лейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още