IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Южна Корея се ускори през май до близо 14-годишен връх

Повишението е надминало и най-високата прогноза сред икономистите

12:00 | 03.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Инфлацията в Южна Корея се ускори повече от очакваното през май, достигайки близо 14-годишен връх, с което затвърди необходимостта от допълнителни лихвени повишения от централната банка, пише Ройтерс.

Индексът на потребителските цени е нараснал с 5,4% на годишна база през май, съобщи статистическата служба на страната в петък. За сравнение - през април показателят е записал увеличение от 4,8 на сто, докато очакванията бяха за ръст до 5,1%.

Повишението е надминало и най-високата прогноза сред икономистите, анкетирани от медията, за 5,2% ръст, достигайки най-бързия годишен темп на растеж от август 2008 г., което е значително над целта на централната банка за 2%.

"Не очакваме лихвите да бъдат увеличени по-бързо заради тези данни, но централната банка ще трябва да продължи със затягането, докато се оглежда за сигнали за достигнат връх около юли", смята Конг Донрак, икономист в Daishin Securities, който очаква централната банка да повиши цената на кредитите още два пъти тази година.

Както регулаторът, така и финансовият министър на страната предупредиха, че инфлацията ще се задържи на равнище над 5% за няколко месеца.

Основната инфлация, извън цените на храните и енергията, се е ускорила до 3,4%, достигайки най-бързия темп на растеж от февруари 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още