IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейският износ се възстанови през май и надмина очакванията

В бъдеще най-големият риск за износния цикъл на Южна Корея ще бъде Китай, смята анализатор

11:57 | 01.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jean Chung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jean Chung/Bloomberg

Темпът на растеж на южнокорейския износ се е ускорил на месечна база през май, когато увеличените доставки към Европа и САЩ успяха да засенчат влошената поради пандемията търговия с Китай, който е най-големият търговски партньор на страната, съобщи Ройтерс.

Износът е записал ръст от 21,3% на годишна база до 61,52 млрд. долара, показаха данните на министерството на търговията в сряда. За сравнение - прогнозите на икономистите, анкетирани от медията, бяха за повишение от 19,3%, докато увеличението през април е било в размер на 12,9 на сто.

Доставките към САЩ са нараснали с 29,2% на годишна база, което е значително над априлското ниво от 26,6%, докато износът към Европейския съюз (ЕС) се е увеличил с 23,5%.

Наложените строги противоепидемични мерки в Китай навредиха на логистиката и доставките в региона, нанасяйки силен удар върху търговията. Износът към Китай е записал ръст от 1,2% на годишна база през май, след като се е свил с 3,4 на сто през април.

Вносът на Южна Корея обаче се е увеличил с 32%, достигайки 63,22 млрд. долара, с което търговският баланс на страната е записал дефицит в размер на 1,71 млрд. долара. За сравнение - през април показателят се е равнявал на 2,51 млрд. долара.

"Този май имаше повече работни дни спрямо миналата година. Износът към САЩ и Европа продължава да е силен, въпреки че доставките към Китай и Хонконг са все още слаби заради политиката за Covid-19", каза Пак Сангхьон, анализатор в HI Investment & Securities.

"В бъдеще най-големият риск за износния цикъл на Южна Корея ще бъде Китай", допълни Пак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още