IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейският износ може да се е възстановил през май

Икономистите пронозират и допълнително ускоряване на инфлацията в страната през изминалия месец

11:11 | 31.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Износът на Южна Корея може да се е възстановил през май, докато търговският баланс на страната вероятно е останал на червена територия, а инфлацията се е ускорила над 5% за пръв път от близо 13 години, прогнозират икономисти, анкетирани от Ройтерс.

Износът може да е нараснал с 19,1% на годишна база през май, предвиждат медианните прогнози на 19 икономисти. За сравнение - през април увеличението бе в размер на 12,9%, като то сложи край на двумесечния спад в показателя.

Въпреки че южнокорейската икономика все още е под натиска на строгите противоепидемични мерки в Китай и войната в Украйна, икономистите приписаха ръста на календарния ефект на двата работни дни повече и на възстановените доставки към Китай - най-големият търговски партньор на страната.

"Смятаме, че износът към Китай е започнал да се нормализира през май след спада през април благодарение на разхлабването на мерките в големи пристанища и фабрики", смята икономистът от Societe Generale О Съкте.

В първите 20 дни от месец май страната е изнесла с 6,8% повече към Китай спрямо същия период година по-рано.

Ръстът на вноса ще е надминал този на износа, равнявайки се на 31,9% на годишна база и ускорявайки се от повишението от 18,6% през април до най-високото си ниво от четири месеца.

Очакванията са търговският баланс на страната да запише дефицит от 2,59 млрд. долара след отчетения дефицит в размер на 2,51 млрд. долара миналия месец.

Предстои официалната статистика да бъде публикувана на 1 юни.

Междувременно икономистите очакват и поредното ускоряване на инфлацията в страната, която може да достигне 5,1% през май. За сравнение - предходния месец потребителските цени нараснаха с 4,8 на сто на годишна база, достигайки най-голямото си увеличение от септември 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още