IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Южна Корея достигна 13-годишен връх

Потребителските цени са нараснали с 4,8% за година през април, затвърждавайки очакванията за още лихвени повишения от централната банка на страната

12:16 | 03.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Woohae Cho/Bloomberg </em></p>

Снимка: Woohae Cho/Bloomberg

Инфлацията в Южна Корея се ускори по-бързо от прогнозираното, достигайки 13-годишен връх през април, който увеличи очакванията на облигационните пазари за още лихвени повишения от централната банка тази година, пише Ройтерс.

Индексът на потребителските цени се е покачил с 4,8% на годишна база през април, надминавайки ръста от 4,1% през март и прогнозите за повишение от 4,4% от анкета на медията.

Резултатът е надминал и най-високите прогнози сред 11-те анкетирани икономисти, отбелязвайки най-бързия годишен темп на растеж от октомври 2008 г. Така показателят е продължил да бъде над целевото равнище на банката от 2% за тринадесети пореден месец.

След публикуването на официалната статистика доходността по 10-годишните държавни облигации нарасна до 3,42%, достигайки най-високото си ниво от 14 май 2014 г. Данните затвърдиха очакванията за увеличение на лихвите.

Централнaта банка на Южна Корея свика вътрешно заседание, за да преразгледа данните за инфлацията и председателстващият заместник-гуверньор наблегна на необходимостта властите да контролират инфлационните очакванията.

Анализаторите обаче все още не са променили своите очаквания за паричната политика след данните.

"Засега няма да променим нашите виждания, след като данните показват, че инфлацията е водена от фактори, свързани с предлагането", каза Ан Джекьон, анализатор по фиксирана доходност в Shinhan Financial Investment.

Основната инфлация, извън цените на храните и енергията, се е ускорила до 3,1% на годишна база спрямо нивото от 2,9% през март, с което показателят е достигнал най-високото си равнище от май 2009 г.

Миналият месец централната банка повиши основната си лихва с 25 базисни пункта до 1,50%. Това бе четвъртото увеличение на лихвите от август миналата година. Следващото заседание на банката е на 26 май, на което ще е дебютът на новия гуверньор Ри Чанйонг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още