IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея и Сингапур поведоха ятото ястреби в Азия

Централните банки на Сингапур, Южна Корея, Нова Зеландия и Канада са част от група, която бързо иска да достигне целта и после да забави темпа, смята икономист

11:56 | 14.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южна Корея и Сингапур поведоха ятото ястреби* в Азия в борбата срещу инфлацията, повишавайки основните си лихви в четвъртък, след като регулаторите в Канада и Нова Зеландия също затегнаха паричната си политика ден по-рано, съобщи Ройтерс.

Въпреки че четирите банки започнаха затягането на политиката си миналата година в опит да озаптят бързото покачване на цените заради проблемите със снабдителните вериги, предизвикани от пандемията, войната в Украйна допълнително влоши работата на доставките и увеличи нуждата централните банкери да изместят плановете си за по-рано.

"Вероятно ще станем свидетели как още централни банки в Азия ще изместят лихвените повишения за по-рано", каза главният икономист в изследователския институт Dai-ichi Life в Токио Тору Нишихама.

"Това би могло да навреди на растежа, но на фона на инфлацията, която става все по-неизбежен проблем, банките нямат голям избор, освен да затегнат паричната политика", допълни Нишихама.

Икономиките в Азиатско-Тихоокеанския регион се забавиха с отварянето си след пандемията спрямо САЩ и Европа - това означава, че досега централните банки в Австралия, Индия и Югоизточна Азия смятаха инфлационния натиск за временен, докато фокусът бе поставен върху възстановяването.

Изключение обаче направиха централните банки на Сингапур, Южна Корея и Нова Зеландия, които имаха опасения относно поскъпващия внос и финансовата стабилност

В четвъртък южнокорейският регулатор изненадващо увеличи лихвата с 25 базисни пункта, докато повечето икономисти очакваха финансовата институция да не прибързва с вземането на решения, докато не бъде назначен нов гуверньор. От банката обаче се оправдаха с рекордната инфлация, достигнала 10-годишен връх, изчакването не е било опция.

Сингапур също затегна паричната си политика за трети път за последните шест месеца, което влияе повече на валутата й, отколкото на лихвите. Причината са били рисковете от войната в Украйна.

В сряда централните банки на Канада и Нова Зеландия повишиха лихвите си с 50 базисни пункта - най-голямото увеличение от две десетилетия насам, надминавайки очакванията на икономистите, а регулаторът в Канада предупреди, че може да има последващи покачвания при необходимост.

Според Вишну Варатан, ръководителят по икономика и стратегии в Mizuho Bank, четирите финансови институции са част от група, според която има спешна необходимост да се изпревари инфлационната заплаха.

"Т. нар. клуб "Kokomo" се състои от централни банки, които целят да стигнат до дадена цел бързо, а след това да забавят темпа", обясни Варатан, цитирайки заглавието на хита от 80-те години на американската група The Beach Boys.

Въпреки че Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) се движат с по-бавен темп, според експерта те също са се насочили към по-агресивно затягане на паричната политика.

Предстои в четвъртък ЕЦБ да проведе заседание.

Предизвикателството пред банките е, че икономическото възстановяване точно е започнало, но бързото покачване на цените предизвика опасения, че инфлацията може да причини още по-голяма финансова и ценова нестабилност.

"Централните банки са изправени пред дилемата, че колкото по-дълго продължи това, а вече продължава година, толкова повече инфлационните очаквания ще нараснат, а инфлационният натиск сам ще продължи да се удължава, подобно на 70-те години на миналия век", каза главният икономист в AMP Capital в Сидни Шейн Оливър.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още