IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради войната в Украйна Европа няма да се върне към "нормалността"

Предизвикателствата пред икономиката и пазарите са по-сериозни от последните кризи, включително и от пандемията от коронавируса

16:18 | 13.04.22 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Войната в Украйна и последвалите икономически санкции срещу Русия ще предизвикат по-сериозни проблеми за европейската икономика и пазарите, отколкото предишни кризи, включително и пандемията от коронавируса, смятат икономисти, цитирани от CNBC.

Заради инвазията на Москва европейските лидери ускоряват плановете си за намаляване на зависимостта си от руските енергоизточници. Но това откъсване от Русия има своята цена за Европа, чиято икономика вече е под натиска на високата инфлация и заплашва възстановяването на индустрията от пандемията от коронавируса, както и завръщането към нормалността.

В резултат на войната в Украйна европейските компании са заплашени от загуба на конкурентоспособност на международните пазари. За континента военната инвазия променя ситуацията в такава степен, каквато не можа да се случи заради коронавируса, коментират от ING.

Еврозоната например вече изпитва проблемите, свързани със своя фундаментален икономически модел на експортно ориентирана икономика, която е дълбоко зависима от вноса на енергия. Страните сега са изпранени пред необходимостта от ускоряване на енергийния преход, докато увеличават разходите за отбрана, дигитализация и образование.

Това предизвикателство обаче може и трябва да бъде разглеждано като позитив - ако и когато Европа постигне тази цел, тя ще бъде много по-добре позиционирана в световната икономика. Но дотогава натискът върху разходите и доходите на домакинствата ще бъде голям, въпреки че приходите за бизнеса ще си останат високи.

Тъй като военните действия се водят в "житницата" на Европа, очакванията са за ръст на цените на зърното и на множество храни до безпрецедентни нива, смятат още икономистите. Високата инфлация пък ще бъде въпрос на "живот и смърт" за по-слабо развитите икономики.

Това разтърсване на европейската, а и на световната икономика, ще окаже натиск върху централните банки и правителствата за по-твърда политика относно инфлацията. Но увеличаването на лихвите, което е основно оръжие срещу инфлацията, може да постави остро въпросът за публичния дълг, посочват от BNP Paribas. Все пак това не е непосредствен риск, защото правителствата като цяло удължиха средния матуритет на дълга си в годините с ниски лихвени проценти.

Досега Европейската централна банка (ЕЦБ) никога не е била изправяна пред толкова висока инфлация и необходимостта да избира между фискалната устойчивост и борбата с инфлацията и то на фона на висок публичен дълг, наследство от пандемията от коронавируса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
V.At.
преди 2 години
Вероятно, след още 1-2 години ще сме забравили какво е "нормално". А и съвсем нормално е света да се развива, въпреки локдауни и войни - просто идва ново поколение, то не само не помни старото, но него и интересува. И на мен, някои лични събития през 2019 сега ми изглеждат странни. Толкова свикнахме на блокади и ограничения. Разглеждахме плановете си за развитие през 2016 - само преди 6 години. Някои неща дори не си ги спомняме. КОВИД ни насочи в съвсем друга посока и връщането е безсмислено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
andy
преди 2 години
Като си васал си васал! Какво значение има на кои *** си васал?! Дали на руските, сащианските или еуропейските?! Всъщност сащианските и еуропейските са по-лоши от руските. От държава със силно развита икономика, за 30 години ни закопаха - най-бедната и зависима държава в ЕС сме в момента. Само разруха и унищожение ни донесоха западните ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Toчно така, тук си прав, войната е срещу народите на Европа. Същата тая Европа, която храни копейките. Затова и Пyттю ще си го получи, заедно с всички пoдчовеци, които го подкрепят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
новата "нормалност" на "белите" страни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"Германия одобри издигането на знамето на ЛГБТ над правителствени сгради ."......правилно, а издигането на педеррасткия символ над религиозни храмове - църкви, катедрали, синагоги и джамии трябва да стане задължително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
войната практически е срещу народите на Европа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
"Но това откъсване от Русия има своята цена за Европа, чиято икономика вече е под натиска на високата инфлация и заплашва възстановяването на индустрията от пандемията от коронавируса, както и завръщането към нормалността."............... каква нормалност бе ...?! тука става въпрос за глобална депопулация и всеки повод за ограничения ше се използва ...зелени сделки , пландемии , украйна ... *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ще се върне Европа към нормалността, просто няма да купува суровини от пPocия, докато жужето не налапа дулото с малко вътрешна помощ. Всеки с това поведение в историята е имал подобен край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Нагла мазна твар, ситуацията е такава, заради войната, която твоя идол Пyттю подпали, още преди 8 години. Защото нито Европа, нито останалия Бял свят ще търпи убийстсвата, изнасилванията, разрушенияъа, кражбата на земя и постоянното заплашване и шантаж от страна на кремъл. Някои неща струват много повече от цената на газа, митьо! Белия човек заради това е бял, затова и държавите са уредени и желани, защото не търпи разни престъпници да си правят каквото им скимне. А такива, като тебе, със слугинажно мислене и манталитет, винаги ще останат утаени на дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Gocho
преди 2 години
Ще се окажеш пророк ти Както я карат ,тия от Европата ,нищо чудно това да стане Те и в ЮАР някога така ,от мераци за демокрация им се наложи да напуснат страната си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още