IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради войната в Украйна Европа няма да се върне към "нормалността"

Предизвикателствата пред икономиката и пазарите са по-сериозни от последните кризи, включително и от пандемията от коронавируса

16:18 | 13.04.22 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Войната в Украйна и последвалите икономически санкции срещу Русия ще предизвикат по-сериозни проблеми за европейската икономика и пазарите, отколкото предишни кризи, включително и пандемията от коронавируса, смятат икономисти, цитирани от CNBC.

Заради инвазията на Москва европейските лидери ускоряват плановете си за намаляване на зависимостта си от руските енергоизточници. Но това откъсване от Русия има своята цена за Европа, чиято икономика вече е под натиска на високата инфлация и заплашва възстановяването на индустрията от пандемията от коронавируса, както и завръщането към нормалността.

В резултат на войната в Украйна европейските компании са заплашени от загуба на конкурентоспособност на международните пазари. За континента военната инвазия променя ситуацията в такава степен, каквато не можа да се случи заради коронавируса, коментират от ING.

Еврозоната например вече изпитва проблемите, свързани със своя фундаментален икономически модел на експортно ориентирана икономика, която е дълбоко зависима от вноса на енергия. Страните сега са изпранени пред необходимостта от ускоряване на енергийния преход, докато увеличават разходите за отбрана, дигитализация и образование.

Това предизвикателство обаче може и трябва да бъде разглеждано като позитив - ако и когато Европа постигне тази цел, тя ще бъде много по-добре позиционирана в световната икономика. Но дотогава натискът върху разходите и доходите на домакинствата ще бъде голям, въпреки че приходите за бизнеса ще си останат високи.

Тъй като военните действия се водят в "житницата" на Европа, очакванията са за ръст на цените на зърното и на множество храни до безпрецедентни нива, смятат още икономистите. Високата инфлация пък ще бъде въпрос на "живот и смърт" за по-слабо развитите икономики.

Това разтърсване на европейската, а и на световната икономика, ще окаже натиск върху централните банки и правителствата за по-твърда политика относно инфлацията. Но увеличаването на лихвите, което е основно оръжие срещу инфлацията, може да постави остро въпросът за публичния дълг, посочват от BNP Paribas. Все пак това не е непосредствен риск, защото правителствата като цяло удължиха средния матуритет на дълга си в годините с ниски лихвени проценти.

Досега Европейската централна банка (ЕЦБ) никога не е била изправяна пред толкова висока инфлация и необходимостта да избира между фискалната устойчивост и борбата с инфлацията и то на фона на висок публичен дълг, наследство от пандемията от коронавируса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 6
Oбичам България
преди 2 години
Прав си! Милиона хора от ЕС излизат всеки ден по площадите и искат референдум за присъединяване към РФ! Всички искат да живеят е Русия и Беларус, защото техните вождове да ги превърнало в Мека на справедливостта и добрия живот! Затова подло затвориха самолетите за Русия, защото хората масово се стичаха към Москва. Но истината ще победи и всички ще бъдем освободени от интелект и ще станем роби на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Зелените са новите комунисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Чичко Клаус Шваб и кликата на европейските диктатори превръщат ЕС в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Европа се самоубива икономически заради някакви мрсни укрoпо-нацисти. Европейските народи няма да простят това на политиците си. Най-късно наесен правителства ще падат като круши. То отсега Европа е заляна с антиукраински и проруски митинги и демонстрации, най-вече Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още