IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Номинираният гуверньор на Южна Корея: Опасенията за инфлацията растат

Войната в Украйна увеличава несигурността за външните условия, заяви Ри Чанйонг

15:05 | 24.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Опасенията относно инфлационните и икономически рискове се увеличават. За това предупреди новономинираният гуверньор на централната банка на Южна Корея Ри Чанйонг, който пое ангажимент да направи задълбочен преглед как да управлява ръста, ценовия натиск и финансовите дисбаланси.

"Опасенията, че инфлацията и икономическите рискове може да се увеличат едновременно, нарастват, докато несигурността във външните условия също се покачва", заяви Ри в своя писмена реч, цитирана от Ройтерс.

Той обясни, че несигурността за външните условия включва по-бързо нормализиране на паричната политика на Фед, икономическо забавяне в Китай заради омикрон щама и войната в Украйна.

В момента Ри оглавява звеното за Азиатско-Тихоокеанския регион в Международния валутен фонд (МВФ). В сряда Южна Корея го номинира за ръководител на централната си банка. Масово очакванията са Ри да продължи усилията на финансовата институция да овладее инфлацията с агресивно покачване на лихвите.

Той ще се присъедини към централната банка в края на месеца, когато изтича мандата на сегашния гуверньор И Джуьол, ръководил регулатора вече осем години.

Според икономисти 61-годишният Ри ще е по-малко ястребово* настроен, отколкото И Джуьол, и не се очаква значително да промени сегашната позиция на паричната политика на банката.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още