IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейската икономика започна новата година с понижения

Производството и потреблението на страната са отчели първото си общо понижение от избухването на пандемията насам

11:30 | 02.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Christopher Occhicone/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Occhicone/Bloomberg

Промишленото производство и потреблението в Южна Корея са се свили за пръв път от близо две години през януари, пише агенция Yonhap. Причина за понижението е бил голям базисен ефект насред ръста в броя новозаразени с коронавирус в страната.

Промишленото производство е намаляло с 0,3% на месечна база през януари спрямо ръста от 1,3% през декември миналата година, показаха данните от официалната статистика. Това е било най-голямото месечно понижение от юли 2021 г., когато показателят се е свил с 0,8 на сто.

Продажбите на дребно, които са измерител за частното потребление, са записали най-голямото понижение от 18 месеца насам. Причина за това е било свитото търсене на автомобили и дрехи. Продажбите на дребно са намалели с 1,9% на месечна база през януари. За сравнение – през декември 2021 г. те са нараснали с 2,2 на сто.

Двата показателя са записали първото си общо понижение от март 2020 г., когато избухна пандемията от коронавирус.

Азиатската страна не е изключение от другите големи икономики, които се борят с инфлацията и продължаващите проблеми с веригите на доставки. Затова и миналата седмица централната банка на Южна Корея реши да остави основния лихвен процент без промяна на ниво от 1,25%, но значително повиши прогнозите си за инфлацията и намекна, че може да е необходим по-бърз темп на затягане на паричната политика, ако ценовият натиск нарасне заради ситуацията в Украйна.

Тогава гуверньорът на финансовата институция И Джуьол заяви, че според него инфлационният натиск ще се засили допълнително насред покачващите се цени на вноса и продължаващите проблеми със снабдителните вериги.

По-високата инфлация означава някакво разширяване на адаптирането на паричната политика, което означава, че има по-голяма необходимост да се отговори с мерки на политиката, за да се стабилизират цените“, каза И Джуьол по време на пресконференция.

В отговор на въпрос относно пазарните прогнози за няколко лихвени повишения до около 1,5% или 2,00%, гуверньорът на банката посочи, че такива очаквания са „разумни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още