IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея избра представител на МВФ за следващия си гуверньор

Ри Чанйонг ще застане начело на централната банка на страната през април

10:39 | 23.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южна Корея номинира ветерана от Международния валутен фонд (МВФ) Ри Чанйонг като следващ гуверньор на централната си банка. Масово очакванията са Ри да продължи усилията на финансовата институция да овладее инфлацията с агресивно покачване на лихвите, съобщи Ройтерс.

Ри, който към момента оглавява звеното за Азиатско-Тихоокеанския регион в МВФ, ще се присъедини към централната банка на Южна Корея в края на месеца, когато изтича мандата на сегашния гуверньор И Джуьол, ръководил банката вече осем години.

Според икономисти 61-годишният Ри ще е по-малко ястребово* настроен, отколкото И, и не се очаква значително да промени сегашната позицията на паричната политика на банката.

"Като се погледнат негови предишни коментари и изказвания, той е по-скоро гълъб, макар че той няма да заеме такава позиция на фона на сегашната икономическа ситуация", каза икономистът в Kyobo Securities Пек Юнмин.

Следващото заседание на централната банка е на 14 април и анализаторите очакват увеличение от общо 50 базисни пункта на основната лихва до края на годината. В момента показателят е на ниво от 1,25%, а към края на 2022 г. той може да достигне 1,75%.

От миналия август насам южнокорейският регулатор завиши лихвата три пъти в опит да намали ценовия натиск, което го превърна в една от най-ястребовите централни банки в света.

В сряда сегашният управител на банката И за пореден път затвърди позицията си, че има нужда от още лихвени повишения, тъй като икономиката се затруднява да озапти високата инфлация насред нарасналата несигурност, породена от войната в Украйна.

И посочи, че очаква инфлацията да се задържи на високи равнища за "значителен период от време" и че има нужда да се намалят финансовите дисбалански като "е необходимо да се продължи намаляването на облекчаващата парична политика".

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още