IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Канада се ускори до 40-годишен връх

Покачването на цените в страната може все още да не е достигнало своя пик, като се има предвид продължаващото поскъпване на бензина

17:03 | 22.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителската инфлация в Канада се изстреля до 40-годишен връх през май, равнявайки се на 7,7% на годишна база, съобщи статистическата служба на страната в сряда, цитирана от Bloomberg.

Това е било най-високото равнище на показателя от януари 1983 г. и значително над очакванията на икономистите за 7,3% ръст.

За сравнение - през април годишният темп на покачване на цените се е равнявал на 6,8 на сто.

На месечна база инфлацията се е ускорила до 1,4%, а сред основните двигатели за това са поскъпването на бензина, хотелиерските услуги и колите.

Данните увеличават натиска върху Канадската централна банка и нейния председател Тиф Маклем да премахнат стимулите от прегряващата икономика на фона на опасенията, че инфлацията се вкоренява в икономиката.

Предстои следващия месец регулаторът да проведе заседание, като пазарите почти изцяло предвиждат увеличение от 75 базисни пункта (б.п.), подобно на последния ход на Федералния резерв на САЩ. Ако това се случи, лихвата ще достигне 2,25%. Очакванията са до края на годината тя да бъде на ниво от 3,50%.

Основните лихви, предлагани от търговските банки в Канада, обикновено са с малко над 2 процентни пункта над основната на централната банка.

Сред основните двигатели на инфлацията е бил бензинът, който е поскъпнал с 12% на месечна и с 48% на годишна база. Храните са станали с 0,8% по-скъпи спрямо април 2022 г. и с 8,8% спрямо май предходната година.

Годишното равнище на инфлацията от 7,7% обаче може да не е върхът на показателя, като се има предвид, че бензинът е поскъпнал допълнително през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още