IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика с най-голям ръст през първото тримесечие от година

Британската икономика е регистрирала ръст от 0.6% през първото тримесечие на тримесечна база

12:44 | 26.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Британската икономика с най-голям ръст през първото тримесечие от година
Втората по големина европейска икономика – британската, е регистрирала най-голямо повишение от близо година през първото тримесечие в резултат на ускорения ръст на индустриалното производство.

Британската икономика е регистрирала ръст от 0.6% през първото тримесечие на тримесечна база. Това бе най-голямото тримесечно повишение на икономиката на страната от последното тримесечие на 2004 година.

На годишна база ръстът на британската икономика е възлязъл на 2.2% спрямо 1.8% през четвъртото тримесечие на миналата година.

Ръстът е бил подпомогнат от повишението на индустриалното производство с 0.7% през първото тримесечие, след като регистрира понижение от 1.6% през четвъртото. Това бе най-голямото повишение на индикатора за последните шест години.

В същото време ръст е отбелязал и износът на страната в резултат на доброто развитие на световната икономика.

Централната банка очаква икономически ръст от 2.7% през тази година в сравнение с 1.8% през миналата, което е било и най-малкото повишение от 13 години.

Добрите данни за развитието на икономиката карат анализаторите да очакват повишение на краткосрочните лихви до края на годината. Английската централна банка не ги е променяла от месец август миналата година, като ги задържа на ниво от 4.5% на годишна база.

Производственият сектор, който формира 15% от БВП на страната, е регистрирал ръст от 0.5% през тримесечието, след като се понижи с 1.1% през четвъртото тримесечие.

Ръстът на бизнес и финансовите услуги остава силен, като през първото тримесечие те са отбелязали повишение от 0.9% на тримесечна база спрямо 1.1% за предходното тримесечие.

Британската икономика се подкрепя от положителните тенденции в световен мащаб. Очакванията за световния икономически растеж бяха завишени на 4.9% за тази година спрямо по-рано направени прогнози за ръст от 4.3%.

След положителните данни паундът регистрира известно понижение спрямо щатския долар. Към момента се разменя при нива от 1.7335 долара за един паунд, като моментно се понижи до 1.7309 долара за паунд.

Повишение регистрира и британският индекс, който добави 0.5% към стойността си до ниво от 6 114 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още