IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ и ЕЦБ драстично намалиха лихвите

Това шокира валутните пазари и стерлингът реализира движения в рейндж от над 300 пипса спрямо долара

14:40 | 06.11.08 г.
АЦБ и ЕЦБ драстично намалиха лихвите

Английската централна банка (АЦБ) намали основния лихвен процент с 1,5 процентни пункта до 3 на сто с надеждата голямото намаление да помогне на икономиката в борбата й с рецесията.

Спадът на лихвения процент беше далеч по-голям, отколкото експертите очакваха – консенсусната прогноза бе Бордът на банката да намали лихвите с около 0,5 процентни пункта до 4 на сто.

От своя страна Европейската централна банка понижи лихвата в еврозоната за втори път за по-малко от месец – с половин процентен пункт до 3,25 на сто.

Текстът на съобщението на банката не издава оптимизъм за бъдещето. В изявлението на борда на АЦБ се казва, че в икономиката има „изявена слабост в перспективите за икономически ръст“.

През последните седмици спадът на петрола и другите суровини намали част от инфлационните страхове и това развърза ръцете на банкерите за по-агресивна политика срещу липсата на ликвидност на пазарите.

Очаквано, след драстичното понижение на основния лихвен процент, валутните пазари бяха шокирани. Кросът GBP/USD регистрира движения от над 300 пипса в рамките на няколко минути. Преди решението на централната банка да излезе „кабелът“ се търгуваше на 1,5875 долара за паунд. След като банкерите съобщиха за намалението с 1,5 процентни пункта, паундът се срина до 1,5725 долара за паунд, след което бързо обърна посоката и се изстреля до 1,6038.

Към момента GBP/USD се търгува на 1,5980 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още