IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната лихва в Австралия отново се повиши и вече е 4,25%

Увеличението е пето от октомври миналата година и отразява притесненията на централната банка от растящата инфлация

09:38 | 06.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Основната лихва в Австралия отново се повиши и вече е 4,25%

Австралийската централна банка повиши основния лихвен процент в страната с четвърт процентен пункт до 4,25 на сто през април и загатна, че ще продължи да затяга паричната си политика през следващите месеци въпреки предупрежденията, че това ще се отрази негативно на потребителските разходи.

Увеличението на лихвения процент е пето за последните седем месеца, след като централната банка на 13-тата по големина икономика в света започна да изтегля своите мерки за подкрепа на икономиката през октомври 2009 г. Вдигането на лихвата бе в унисон с пазарните очаквания, предаде Bloomberg.

Австралия бе единствената сред големите развити икономики, която успя да избегне рецесията през 2009 г., като брутният й вътрешен продукт започна да расте още през второто тримесечие и ускори своя ръст до 0,9% на тримесечна база през последните три месеца на миналата година.

Сега обаче Австралийската централна банка се опасява, че растящите инфлация и цени на имотите могат да навредят на икономиката, в случай че паричната политика не се затегне.

Инфлацията в Австралия се повиши до 2,1% на годишна база през последното тримесечие на 2009 г., а целта на централната банка е да поддържа растежа на цените в интервала от 2% до 3%. Безработицата в страната бе 5,3% през февруари, което е наполовина на нивото в САЩ и Европа.

Икономическите данни от последната седмица показаха, че продажбите на дребно са намалели с 1,4% на месечна база през февруари, а междувременно покупките на нови жилища през същия месец, както и броят на издадените нови разрешителни за строеж, отчетоха значителен спад.

Австралийският долар е поскъпнал с 2,6% срещу щатския от началото на тази година, като към 9:30 ч. българско време двойката AUD/USD се котира на ниво от 0,9225 щатски долара за един австралийски в сравнение с курс от 0,9185 преди лихвеното решение.

Други централни банки, в това число тези в Индия, Китай и Норвегия, също започнаха да затягат своята парична политика през тази година, за да предпазят своите икономики от бързо растящи цени на редица активи, като финансовите инструменти и недвижимите имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още