IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Amadeus може да е най-голямото в Европа за тази година

Испанската компания се надява да привлече до 910 млн. евро, които ще използва за погасяване на своя дълг

16:17 | 23.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
IPO-то на Amadeus може да е най-голямото в Европа за тази година

Испанската компания Amadeus IT Holding, която предлага системи за резервация на полети, планира да привлече поне 910 млн. евро чрез най-голямото първично предлагане на акции (IPO) в Европа през тази година.

Базираната в Мадрид компания се контролира от фондовете за дялово инвестиране BC Partners и Cinven, предаде Bloomberg. В края на 2009 г. националният превозвач България Ер даде 1,5 млн. евро, за да придобие 45% от бизнеса на Amadeus в България.

IPO-то на Amadeus ще се проведе през първата година на тази година, като ще бъдат предложени поне 25% от акциите на компанията. Нейното ръководство ще използва средствата от първичното предлагане за погасяване на своя дълг.

IPO-то на испанската компания ще е най-голямото в Западна Европа от ноември миналата година, когато базираната в Амстердам застрахователна компания Delta Lloyd привлече 1,1 млрд. евро от инвеститори.

Оживлението на световните финансови пазари през последната година кара все повече компании да се листват на фондовите борси. През февруари стана ясно, че конкурентната на Amadeus компания за услуги в областта на резервациите за полети – Travelport, ще дебютира на борсата в Лондон.

През миналата седмица германският кабелен оператор Kabel Deutschland Holding AG, който се притежава от компанията за дялово инвестиране Providence Equity Partners, привлече близо 760 млн. евро от своето IPO. То се оказа и най-голямото за фондовата борса във Франкфурт за последните две години.

Друга германска компания – Brenntag Holding, която се занимава с дистрибуцията на химикали, очаква да привлече 837 млн. евро чрез IPO през тази година. Един от собствениците на Brenntag Holding също е компанията за дялово инвестиране BC Partners.

Приходите на Amadeus за 2009 г. отчетоха спад от 1,8% на годишна база до 2,5 млрд. евро. Компанията има нетен дълг в размер на около 3,3 млрд. евро, което е 3,6 пъти повече от печалбата й преди лихви, данъци и амортизация за миналата година.

Поематели на IPO-то на Amadeus са инвестиционните банки Goldman Sachs, Morgan Stanley и JPMorgan Chase. Компанията е основана през 1987 г. от авиопревозвачите Air France, Iberia, Lufthansa и SAS като алтернатива на доминиращите тогава пазара системи за резервации на американските авиокомпании.

Услугите на Amadeus се ползват от повече от 36 хил. офиса за продажба на самолетни билети по целия свят, които работят с повече от 450 авиопревозвачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още