IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пръмов: Банковата система е стабилна след стрес тестовете

Може да се очаква оживление при кредитирането, коментира икономистът

10:15 | 06.09.16 г. 4
<p>
	Андрей Пръмов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Андрей Пръмов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската банкова система остава стабилна след стрес тестовете и можем да очакваме оживление при кредитирането в традиционния му вид от страна на повечето банки.

Това коментира финансистът Андрей Пръмов в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите на Пръмов през последните 5 години банковият сектор се е променил значително. Печалбите в сектора идват основно по линия на приходи от такси и комисиони, а не от собствена дейност като лихвен марж.

"Структурата на активите и начинът на банкиране се промениха и след 2008 г. банките от развития свят все повече се управляват от отделите на риска, отколкото от кредитните и отделите за операции на паричните пазари. Това води до реално намаляване на конкурентоспособността и доходността от банковите операции", коментира експертът.

Той подчерта и неясния ефект от политиката на отрицателни лихви на централните банки. 

Според Андрей Пръмов България трябва да се стреми да влезе възможно най-бързо в еврозоната. "Не че това е най-добрият възможен вариант за България теоретично, но е единственият", подчерта той.

По думите му страната има нужда от по-либерална парична политика, а валутният борд се е изчерпал.

Целия разговор с Андрей Пръмов можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
тоя не е ли от вашите с ракетите бе дето всеки ден борят капитализма и банкерството но пък те от своя страна стават все по-силни и груби----Все още не си говоря сам и "не сме двама", за да считам, че някой е от "нашите" ! :))) Няма "ваши", няма "наши" - монетата е една, с две лица. Едното вече си заминава, за да дойде другото ... но монетата е същата!Според Андрей Пръмов България трябва да се стреми да влезе възможно най-бързо в еврозоната---Отново мокри лихварски сънища! Като се изчерпаха всички варианти за "самоиндуцирана инфлация", да преминем на варианта - "силова инфлация", чрез "закръгляване" на цените, след като бъдат умножени "по две"! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
тоя не е ли от вашите с ракетите бедето всеки ден борят капитализма и банкерството но пък те от своя страна стават все по-силни и груби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
Може да се очаква оживление при кредитирането, коментира икономистът---Мокрите сънища на Лихваря - "От Нищо --> Нещо!" ... найс, а!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
khao
преди 7 години
тоя някакъв роднина на Пръмовица ли е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още