IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силициевата долина е глобалната екосистема за стартъпи номер 1 в света

Пандемията подкрепя развитието на технологиите и увеличава финансирането, защото за много държави това е пътят към икономическата жизнеспособност

15:54 | 27.09.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Повече възможности за финансиране

Инвеститорите се впуснаха в тези и други възможности. Ако през първата половина на 2020 г. рисковото финансиране в световен мащаб възлизаше на 148 млрд. долара, то през първата половина на 2021 г. обемите се повишават с 95% до 288 млрд. долара, като увеличението е на всеки един етап, според Crunchbase. Стартъпите се възползват и от нови инвестиционни канали.

За предприемаческите екосистеми 2021 г. се оказва година на забележителен растеж и производителност. Само между октомври 2020 г. и юни 2021 г. броят на компаниите „еднорози“ – с оценка над 1 млрд. долара, се увеличава с 43%. В списъка доминират компании от САЩ, но има и фирми от Китай, Канада, Индия, Германия, Израел, Обединеното кралство и Франция.

Финансирането на стартиращи компании по света достига рекордно високи равнища, отбелязва се още в доклада. Подчертава се обаче, че финансирането за предприемачи жени намалява с 27% през 2020 г. спрямо 2019 г., сочат данни  Crunchbase. Финансирането за чернокожи предприемачи в САЩ през първата половина на 2021 г. се увеличава обаче четири пъти, като основен двигател е движението за расова справедливост.

В по-широк план между 2018 и 2020 г. демократизирането на технологичното финансиране е създало стойност за 540 млрд. долара в 100-те нововъзникващи екосистеми, идентифицирани от Startup Genome. Това е увеличение от 55% спрямо периода 2017-2019 г.

Подобрения на предприемаческите екосистеми

Парите не са единственият ресурс, който се влива в глобалните екосистеми. Силициевата долина преживява нетна външна миграция на технологии и управленски талант, водено както от Covid-19, така и от пазара на недвижими имоти с астрономически цени, т.е. изселването заради пандемията и разпространението на дистанционната работа остава по-слабо от входящия поток на работна сила в региона.

В доклада се отбелязва, че все повече правителства прокарват и подобряват политиките за стартъп екосистемите. ЕС например наскоро предложи набор от правила за насърчаване на стартиращите технологии в своите страни членки. Правилата се занимават с въпроси като опции за акции и имиграция, както и с по-прозаични проблеми, като например рационализиране на правния процес за създаване на бизнес.

Африканските държави въвеждат свои собствени закони за стартиращи предприятия, вкл. данъчни облекчения, безвъзмездни средства и политики, които например предоставят на основателите финансова подкрепа по време на ранната фаза на развитие на фирмите.

Подобни промени се наблюдават още в Бразилия, Мексико, много страни от Европа и др. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Старата ми фирма, имаше реселър от там, той си продаваше софтуера като техен, имаха някакви програмисти, които бяха толкова зле, че като се осе*е нещо звънят да им го оправим. В сегашната дори не са си направили труда да имат програмисти в САЩ, само са регистрирани, че сам там и има само финансов отдел, всичко друго е из света. Та една част от тия компании, са просто едни адреси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Ние пък сме номер едно екосистема за старт ъп партии.Да си ядат ушите от Долината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още