IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon разочарова пазара въпреки 45% ръст в печалбата за тримесечието

С над 13% паднаха акциите на компанията, от която се очакваше по-висока печалба спрямо обявените 207 млн. долара

08:26 | 23.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Amazon разочарова пазара въпреки 45% ръст в печалбата за тримесечието

Американската компания Amazon отчете близо 45% ръст на нетната си печалба за второто тримесечие на годишна база, но резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите, предава АФП. Това доведе до силен спад на акциите й по време на електронната търговия, след като редовната сесия завърши с покачване по позицията.

С над 13 на сто поевтиняха акциите непосредствено след оповестяването на отчета, достигайки 103,88 долара при 2,25% ръст по време на нормалната търговия.

Нетната печалба на онлайн магазина за тримесечието възлиза на 207 млн. долара, или 45 цента на акция. Средните пазарни прогнози бяха за печалба на акция от 54 цента.

Продажбите на групата са с покачване за периода от 41% до 6,57 млрд. долара, като те надминаха прогнозите на експертите за 6,54 млрд. долара.

„Наблюдаваме силен ръст в продажбите на Kindle”, които са се утроили за шестмесечието на годишна база, се казва в съобщение на компанията.

Amazon обаче не съобщава точни числа за продажбите на електронния си четец.

От групата уточняват, че за първото полугодие мобилните потребители по света с поръчали от телефона си продукти от онлайн магазина на стойност над 1 млрд. долара. Според компанията устройства като Kindle и iPad ще се превърнат в допълнителен мощен двигател за растеж на продажбите.

За третото тримесечие компанията очаква продажби между 6,9 и 7,625 млрд. долара, или повишение от 27-40 на сто спрямо съответния период на 2009 г. Средните прогнози на анализаторите са за 7,15 млрд. долара.

Що се отнася до оперативната печалба за следващите три месеца Amazon допуска, че тя може както да падне с 16%, така и да се повиши до 24 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още