IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon е продала с 80% повече е-книги от книжни издания през юни

Продажбите на електронни книги от Аmazon изпревариха за първи път тези на книжни издания

10:12 | 20.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Amazon е продала с 80% повече е-книги от книжни издания през юни

Онлайн магазинът Amazon обяви, че е настъпил ключов момент в развитието на компанията, след като продажбите на електронни книги изпревариха тези на книжни издания през юни.

От издателските компании обаче смятат, че все още е твърде рано да се съди дали това е начало на нова тенденция за цялата индустрия, предаде Wall Street Journal.

В изявление в понеделник главният изпълнителен директор на базираната в Сиатъл компания Джеф Безос разкри, че през юни Amazon е продала 180 електронни книги на всеки 100 книжни издания.

Продажбите на електронния четец на Amazon – Kindle, са нараснали три пъти през последния месец, след като компанията намали цената му от 259 долара на 189 долара през юни.

Подобен ход бе предприет от книжарниците Barnes & Noble, които понижиха преди това цената на своя четец Nook. Това, заедно с излизането на таблетния компютър на Apple – iPad, е засилило конкуренцията на пазара на подобни устройства.

От Amazon съобщават, че продажбите на Kindle са нараствали през всеки месец от второто тримесечие, както на месечна, така и на годишна база. От Sony наскоро обявиха, че продажбите им на електронни книги се увеличават стабилно, като през второто тримесечие продажбите на четци са с три пъти повече спрямо миналата година.

Според анализатори на Citigroup това показва колко силен е станал бизнесът с електронни книги и Amazon e в позиция да се възползва най-добре от този възход.

Amazon обаче увеличава не само продажбите на електронни книги, но и тези на хартиени издания и така затвърждава позицията си на един от най-големите търговци на книги в САЩ.

Amazon e най-голямата компания за онлайн търговия на дребно в САЩ. Над 80% от предлаганите от нея 630 хил. електронни книги са на цена от 9,99 долара или по-малко.

Акциите на интернет компанията са поевтинели с 11% от началото на тази година до 119,94 долара за акция на борсата Nasdaq в края на вчерашната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още