IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е-книгите са следващата страница в историята на издателската индустрия

Масовото навлизане на пазара на устройства като iPad ще преобрази бизнес модела на книгоиздателите

16:03 | 06.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Е-книгите са следващата страница в историята на издателската индустрия

Известният писател на съдебни трилъри Джон Гришам дълго отказва да позволи книгите му се продават в електронен вид. В телевизионно интервю през 2009 г. авторът предупреди, че електронните издания и топящият се тираж на печатните книги ще се превърнат в катастрофа за книгоиздателите в дългосрочен план, пише The Economist.

През март обаче издателят на Джон Гришам обяви, че писателят е променил своето виждане по въпроса и занапред всички книги на един от най-високотиражните съвременни автори ще бъдат издавани също и в дигитален формат.

Промяната в позицията му дойде точно навреме, т.е. месец преди на 3 април Apple да започне да доставя на пазара таблетния компютър iPad, който се очаква да даде голям тласък на продажбите на електронни книги по целия свят.

Интересът към iPad и растящата популярност на електронните четци предизвика търговска интрига сред книгоиздателите в САЩ, достойна за роман на Гришам. Няколко големи издатели, в това число Macmillan и HarperCollins, се възползваха от интереса на Apple към е-книги, за да убедят Amazon, която в момента доминира на продажбите на дигитални книги, да промени своя модел на ценообразуване.

Именно неразбирателство по отношение на ценовия модел между Amazon и Macmillan стана причина през януари онлайн магазинът да премахне за известно време много от книгите на Macmillan от виртуалните си рафтове.

Подобно на други раздели на медийната индустрия, издателската индустрия също ще се промени коренно заради растящото значение и разпространение на интернет. Онлайн търговците на дребно вече са сред най-големите разпространители на книги в света, като е-книги вече заплашват и продажбите на техните по-старомодни печатни версии.

Ето защо издателите трябва не само да съхранят своя бизнес в тази динамична среда, но в същото време и да се подготвят за едно бъдеще, в което електронните книги ще генерират много по-голяма част от продажбите.

Колко точно ще е голям този дял засега не е ясно. Според консултантската фирма PricewaterhouseCoopers до 2013 г. електронните книги ще са около 6% от всички продадени книги в Северна Америка спрямо 4,5% през 2009 г. Според издателската компания Simon & Schuste делът им може да скочи до 25% в САЩ през следващите три до пет години.

От изследователската компания Mobclix отчитат, че броят на приложенията за iPhone, предназначени за четене на електронни книги, наскоро е надхвърлил този на игрите, които допреди това са най-голямата категория.

На фона на тези промени издателите се опитват да се справят с трудното си положение, което са създали до голяма степен сами. От известно време те работят с модел за ценообразуване на едро, при който търговците на едро плащат на книгоиздателите определена сума и след това решават каква цена да поставят на книгите.

Това смъкна цената на някои нови заглавия и бестселъри до 9,99 долара, което често е дори по-малко, отколкото търговецът на едро е платил за тях. Чрез ниските цени Amazon стимулира търсенето на своя електронен четец Kindle, който засега доминира на пазара, но е изправен пред ожесточена конкуренция от страна на Sony и други подобни устройства.

Редица издателства съкратиха персонал през последните години заради влошени финансови резултати, а някои анализатори смятат, че те ще имат съдба подобна на тази на музикалните компании, чийто бизнес модел се обърна с главата надолу, след като Apple започна да продава евтино онлайн отделни песни от албуми на изпълнители.

По ирония на съдбата сега издателите се обръщат именно към Apple, за да им помогне да се справят с ниските цени, предлагани от Amazon. В желанието си да предложи на потребителите на iPad колкото се може повече нови заглавия, Apple се съгласи на ценови модел, при който издателите определят цената, по която ще се продава книгата, а Apple задържа 30% от реализираните приходи.

Това накара и Amazon да се споразумее с някои големи издатели за подобни параметри на продажбите. В резултат на това се очаква цените на някои от най-популярните електронни книги да се повишат с 13-15 долара. Според анонимни източници обаче от Apple са си запазили правото да намаляват цената на популярни електронни книги, в случай че конкурентните магазини ги предлагат много по-евтино.

Скоро се очаква и Google да навлезе на пазара на дистрибуция на електронни книги, което ще го направи още по-конкурентен.

В опитите си да предпазят продажбите на печатни издания някои издатели бавят излизането на техния електронен вариант на пазара, но това не би могло да спре задаващите се промени. Други постъпват по-далновидно, като изграждат свои групи от читатели в интернет или инвестират средства в разработката на „обогатени“ електронни книги, които комбинират възможностите на печатната и електронната медия.

Някои издатели дори прогнозират смело, че дигиталната революция може да доведе до „златна ера в четенето“, защото повече хора ще имат по-лесен достъп до по-голям брой книги. Издателските фирми, които се научат да гледат на пазара като мултимедийни специалисти, ще диктуват условията на пазара след промяната, но не всички от тях ще са в състояние да обърнат тази нова страница успешно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още