IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Престижен европейски университет призна за връзките си с клана Кадафи

London School of Economics получил дарение от 1,78 млн. евро, там синът на Кадафи Сейф ал Ислам защитил докторат за ролята на гражданското общество за демократизацията

13:33 | 23.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Престижен европейски университет призна за връзките си с клана Кадафи

Дарение в размер на 1,78 млн. евро от фамилията Кадафи и докторантска степен, получена от един от синовете на либийския диктатор, поставиха в неприятна ситуация университета London School of Economics (LSE), предаде Euobserver.

В понеделник от London School of Economics, който е сред университетите в Европа с най-висок рейтинг, признаха, че са получили въпросната сума като дарение от фондацията Gaddafi International Charity and Development Foundation, чийто председател е един от синовете на Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, бивш възпитаник на университета.

От университета са признали също така, че са предоставили "програми за обучение на мениджъри на либийски официални лица“, но сега са решили да прекъснат тези отношения „предвид много тъжните новини" за стотиците убити протестиращи в Либия.

„Университетът възнамерява да продължи да работи за демократизацията в Северна Африка с финансиране от други източници, които не са свързани с либийските власти“, се посочва в съобщение, публикувано на сайта на учебното заведение.

Сейф ал Ислам, който е смятан за един от „реформаторите“ в клана Кадафи, е прекарал четири години в LSE, правейки проучвания за доктората си, озаглавен „Ролята на гражданското общество в демократизацията на световните управленски институции“.

В реч по националната телевизия на Либия, излъчена в неделя, възпитаникът на LSE обаче заплаши демонстрантите с „реки от кръв“ и ги нарече наркомани и агенти на Запада.

В същото време доклад на Асоциацията на европейските университети, публикуван във вторник, подчерта необходимостта от поддържане на държавното финансиране за университетите в съюза. Проучването разкрива, че „допълнителните финансови източници не могат да заместят в достатъчна степен публичното финансиране“, което представлява средно 73% от бюджета на университетите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Ку-Ку
преди 13 години
Докторантска степен няма, има докторска. Потресаващ е фактът, че LSE е подарило такава степен на африканския дивак за няма 2 милина евро. Нашият Трактор изръси сума ти пари да си плаща за подкрепата за разни местни мижитурки. Да беше си изкарал една такава диплома и никой нямаше да смее да пипне доктора по икономика от LSE.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още