IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google дарява 1,25 млн. долара на фондация „Нелсън Мандела“

Интернет компанията ще подпомогне и с процеса по дигитализация на документите на фондацията и архивирането им

17:12 | 09.03.11 г.
Google дарява 1,25 млн. долара на фондация „Нелсън Мандела“

Google предоставя безвъзмездно 1,25 млн. долара на фондация „Нелсън Мандела“ (Nelson Mandela Foundation Center of Memory) за създаването на архив за живота и делата на Нелсън Мандела - първият президент на ЮАР, избран с общо гласуване.

Фондацията е собственик на дигитални снимки, писма и други документи, свързани с бившия президент на Южна Африка, а целта на проекта е да се запознаят колкото се може повече хора с делата на политика, борец срещу апартейда, пише BBC News.

Подобен проект на същата стойност ще бъде създаден и за англиканския ерхиепископ Дезмънд Туту, носител на Нобелова награда за мир и също борец срещу апартейда.

Парите ще бъдат използвани за събиране на документи и за достигането на информацията до бедните хора и селските райони.

Освен паричното дарение, Google ще подпомогне и с процеса по дигитализация на документите и архивирането им. През последните седем години компанията сканира милиони текстове като част от инициативата Google Books.

Отпускането на безвъзмездната помощ от страна на американската компания не задължава фондацията да приеме предложението, казва Село Хатанг от фондацията. Въпреки това обаче те искрено приветстват инициативата на Google.

“Притеснявахме се за разходите, които ще коства публичният достъп до информацията за Нелсън Мандела на самите хора и за нас. Дарението на Google ще помогне това да стане евтино и най-вече възможно“, казва Село Хатанг.

Освен помощ за събирането на документи, фондацията ще стартира и програми за помагане на онези хора, които нямат достъп до интернет, да се докоснат до архивите, свързани с живота на Мандела.

Когато бъде завършен, проектът ще даде достъп до писма на Мандела, които са част от кореспонденцията му по време на 27-годишния престой в затвора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още