IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Deutsche Telekom скочиха заради продажбата на бизнеса й в САЩ

Немският телеком продава американското си подразделение срещу 39 млрд. долара на AT&T

12:02 | 21.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на Deutsche Telekom скочиха заради продажбата на бизнеса й в САЩ

Акциите на немската телекомуникационна компания Deutsche Telekom поскъпнаха с 16% на фондовата борса във Франкфурт днес след новината, че се е споразумяла с щатския телеком AT&T за продажбата на своето американско подразделение T-Mobile USA.

Съгласно условията по сделката AT&T ще придобие T-Mobile USA срещу сумата от 39 млрд. долара под формата на пари в брой и акции, пише Bloomberg.

Deutsche Telekom ще използва постъпленията от продажбата, за да намали своя дълг с около 13 млрд. евро, за разширяване на дейността си в Европа и за инвестиции на местно ниво.

Според анализатори Deutsche Telekom е била изправена пред структурни проблеми в САЩ и продажбата на местния й бизнес е премахнала съществена пречка за нейното развитие.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Telekom Рене Оберман е обмислял още няколко варианта за бизнеса й в САЩ, включително възможност за сделка със Sprint Nextel.

Покупката на T-Mobile USA от AT&T, която е втория по големина мобилен оператор в САЩ, ще създаде най-голямата компания от този сектор в страната. Придобиването ще е най-голямото в мобилната индустрия от 2004 г. насам и може да се сблъска със засилени проверки и контрол от страна на правителството.

Пазарът в САЩ в момента се доминира от Verizon Wireless, която е компанията с най-много абонати, следвана от AT&T, Sprint Nextel и T-Mobile USA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още