IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смартфоните позволиха на Sony Ericsson да остане на плюс

Производителят на телефони спря полета си към бездната благодарение на Android

17:24 | 19.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Смартфоните от серията Xperia помогнаха на Sony Ericsson да не запише загуба.<br />
<i>Снимка: </i>Ройтерс</p>

Смартфоните от серията Xperia помогнаха на Sony Ericsson да не запише загуба.
Снимка: Ройтерс

Благодарение на увеличаващото се търсене на смартфони през първото тримесечие на годината Sony Ericsson записа печалба за изненада на повечето анализатори. Заради трудности с доставките вследствие на земетресението в Япония обаче джойнт венчърът между Sony и Ericsson е изправен пред трудни времена.

„Земетресението в Япония затрудни представянето ни през това тримесечие“, заяви при представянето на финансовите резултати изпълнителният директор на Sony Ericsson Бърт Нордбърг. През първите три месеца на годината компанията е отчела печалба от 15 млн. евро при приходи от 1,1 млрд. евро и по този начин опроверга очакванията на анализаторите за загуба от 24 млн. евро при приходи от 1,3 млрд. евро, пише Financial Times.

Затрудненията в доставките ще бъдат усетени още по-силно през следващите няколко месеца, предупреждават експерти. Концернът планира да отложи дебюта на своя нов смартфон за късното лято, а това, съвсем очаквано, ще влоши годишните резултати. Едва през миналата година концернът излезе на печалба за първи път от седем поредни тримесечия на червено.

За отчетения тримесечен период Sony Ericsson не се е свенил да свива разходи, като между другото съкрати 4000 работни места. Същевременно компанията продаде по-малко телефони и от най-мрачните прогнози – едва 8,1 милиона апарата при 10,5 милиона продадени телефона през предишното тримесечие. За сметка на това обаче се е повишила средната цена на апаратите – от 134 на 141 евро.

В печелившия бизнес със смартфони производителят залага на операционната система Android на Google, която се превърна в най-големия конкурент на телефоните на Apple – iPhone. Печалбата за компанията бе подсилена от продажбите на смартфоните от серията Xperia. По данни на пазарния анализатор Gartner пазарният дял на Sony Ericsson е спаднал от 8,8% през 2007 г. на едва 2,6% в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още