IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията най-после ще има електронен достъп до основните регистри

В ход е проект за обединяване на 20 основни регистри, който в пъти ще съкрати сроковете за обслужване на населението

11:02 | 20.04.11 г. 2
Администрацията най-после ще има електронен достъп до основните регистри

Съветът за административна реформа одобри списък с 20 регистри на административни услуги, които ще бъдат включени в проект "Развитие на административното обслужване по електронен път", предаде БТА.

Проектът е на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) и цели ключови регистри с най-използваните от населението услуги да бъдат разработени като вътрешно административни услуги.

В резултат по служебен път онлайн ще може да се удостоверяват факти и обстоятелства, които вече са регистрирани от друг административен орган, вместо гражданите и бизнеса да се редят ненужно по опашки, сочат мотивите.

Освен Търговския регистър и Регистъра на имотите, в базата ще бъдат включени още Кадастърът и Булстат, информация за свидетелствата за съдимост, Националната база данни "Население" плюс данни от МВР за българските документи за самоличност и др.

Планираните икономии от електронното обслужване се очаква годишно да надхвърлят 80 млн. лв., като те се базират не само на съкращаване на времето за предоставяне на тези услуги, но и на възможността годишно да бъдат предоставяни половин милион услуги повече.

Прогнозите са клиентите да пестят поне 2 часа от услугите, които администрацията ще им предоставя.

Проектът е осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
gelkata15
преди 12 години
До Ricco,какво се учудваш?Та нали там е родата,приятелите,любовниците,ако въведат електронните услуги трябва да ги съкратят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
Баси! Това трябваше да стане преди 10 години, ве! Колкото и пъти да се опитвам да мисля защо става така, че добралите се до власт нехаят за ефективността на администрацията и икономиката, толкова пъти не мога да повярвам, че може да има такива алчни и късогледи социопати, които заради някой и друг подкуп, забравят не само защо са там, но и за елементарен морал и отговорност към останалите. Наистина не е за вярване, че прости и елементарни неща не се случват и се проточват с години и години. И колкото и преувеличено да изглежда, не мога да кажа друго освен това: Срам и смрад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още