IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Apple e нападнат от вируси

Според блогъри засегнати са до 100 000 потребителя на Mac OS X

13:18 | 25.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Apple за първи път признава за пробойна в сигурността на Mac OS. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Apple за първи път признава за пробойна в сигурността на Mac OS. Снимка: Ройтерс

Технологичната ябълка също се оказа примамлива за червеите в интернет. Технологичният гигант Apple призна за съществуването на опасността от фалшивия антивирусен софтуер MacDefender, който заразява компютрите на компанията и предупреди незасегнатите си потребители да не свалят и да не инсталират програмата, пише Computerworld.

Apple за първи път признава за пробойна в сигурността на Mac OS. "През следващите няколко дни Apple ще пусне софтуерен ъпдейт за Mac OS X, който ще реши проблема с вируса MacDefender и всичките му познати варианти", пише в официалното съобщение на компанията.

MacDefender е познат и под името MacProtector или MacSecurity. Ъпдейтът ще е готов в следващите дни и ще включва и система за защита от евентуално ново сваляне и инсталиране на вируса от страна на потребителите. Apple дава и съвети за отстраняването на зловредния код на потребителите си, чийто компютри са засегнати.

Вирусът MacDefender се разпространява от началото на май и беше открит от френската компания за информационна сигурност Intego. Кодът изпраща множество фалшиви предупреждения, според които инфектираният компютър е изложен на множество опасности и предлага "оправянето" им. То става след изскачането на множество прозорци, като накрая потребителят обикновено трябва да плати такса за "изчистването" на компютъра си от "вирусите". Това е и първият вирус за Mac, който изглежда написан професионално и с определена цел по същия начин, по който киберпрестъпниците таргетират компютрите с Windows.

През последните няколко седмици Apple беше критикуван и за това, че концернът очевидно е инструктирал сътрудниците си по поддръжка да не помагат на клиентите, които имат проблеми с MacDefender. Според ZDNet малко след оповестяването на проблема около 50% от обажданията в кол центъра са били за този проблем. И в момента между 20 и 25% от всички запитвания в AppleCare са свързани с вируса. Блогърите предполагат, че засегнати са били между 60 000 и 100 000 потребители, но официални данни засега няма.

Преди седмица от Microsoft обявиха, че MacDefender е създаден от същата група, отговорна за разпространяването на подобен зловреден код за PC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още