IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-горещият износ на Колумбия – интернет адреси?

Домейнът .co привлича малки фирми, неуспели да се сдобият с подходящ .com адрес, но сред купувачите има и топ марки

16:28 | 06.06.11 г. 1
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Глобални компании като Twitter и Amazon купуват колумбийски интернет адреси, тъй като домейнът на страната .co привлича организации, неуспели да се сдобият с желания .com адрес, или такива, които просто искат по-кратко име, пише Ройтерс.

Колумбия, в която имаше едва 28 хил. регистрирани интернет адреса, преди да отвори домейна .co преди една година, съвсем наскоро продаде милионния адрес.

„Разпознаваемо е по цял свят, кратко е и има невероятна технология зад себе си“, коментира Хуан Диего Кайе, изпълнителен директор на .CO Internet, оператора на регистъра на домейна от първо ниво .co.

Той обяснява, че компанията привлича предимно малки фирми, които не успяват да се сдобият с подходящ .com адрес – около 90 млн. адреса с домейн .com вече са регистрирани. Сред купувачите обаче има и топ марки.

Twitter, например, е купил t.co, Amazon - a.co, а щатската онлайн търговска верига Overstock се ребрандира като o.co.

Кайе, колумбийски интернет предприемач, е привлякъл 5 млн. долара, за да стартира .CO Internet и да надвие конкуренцията на компании като VeriSign, която управлява глобалните регистри на домейните .com и .net, за да спечели договора с правителството за оператор на домейна .co.

Базираната в Маями компания поема администрирането на домейна .co през юли 2010 г. и компании или физически лица вече могат да си купят .co адрес за 11,99 долара от регистратори на интернет домейни като Go Daddy.

Атрактивни еднобуквени имена като t.co не се продават чрез регистратори, а чрез частни преговори.

Най-високата цена, разкрита от компанията, е 350 хил. долара за продажбата на o.co на Overstock, но Кайе посочва, че растящата познаваемост на домейна .co, както и увеличеното търсене на кратки имена за мобилни приложения повишава цените.

„След Amazon и няколко други сделки през последните месеци цената на еднобуквените вече надхвърля 1,5 млн. долара“, казва той.

Други държави също спечелиха от своите интернет домейни.

Така например домейнът .tv на полинезийския остров Тувалу е предпочитан от много телевизионни компании, докато този на Черна Гора - .me, е все по-популярен за приложения за смартфони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
- Само как звучи, а:- А.КО. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още