IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК може да започне процедура срещу България заради телекомуникациите

Общо 20 страни членки са призовани да се съобразят с регламента за телекомите

15:56 | 19.07.11 г. 1
ЕК може да започне процедура срещу България заради телекомуникациите

Европейската комисия е изпратила писма до 20 страни-членки от Европейския съюз (ЕС), сред които и България, за това, че не са привели напълно в законодателството си с новите правила на ЕС в областта на телекомункациите, съобщава БТА.

Тези страни е трябвало да направят това преди 25-и май, припомнят от ЕК. Брюксел призова тези държави да вземат мерки и да й отговорят до два месеца. Ако това не стане Комисията ще сезира Съда на Европейския съюз.

Досега само седем страни - Дания, Естония, Финландия, Малта, Великобритания и Швеция, са приложили изцяло новите правила за телекомите в ЕС.

С новите разпоредби на потребителите и бизнеса се предоставят допълнителни права в мобилните услуги и достъпа до интернет. Сред тях са правото на клиентите да извършват смяна на оператора в рамките само на един ден, без да сменят телефонния си номер, правото на повече яснота по отношение на услугите, както и по-добра защита на личните данни онлайн.  

20-те държави-членки трябва да отговорят на "официалните уведомителни писма" в срок от два месеца.

Ако не сторят това или ако Комисията не бъде удовлетворена от отговора, тя може да им изпрати официално искане за прилагане на законодателството (под формата на "мотивирано становище" в рамките на процедурите на ЕС при нарушение) и в краен случай да заведе иск пред Съда на европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Ама няма какво да чака 2 месеца ами да започва процедура и да плащат. Да започва всички възможни процедури срещу всички възможни държави възможно по-скоро, че трябва да се съберат пари за Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още