IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

35 хил. затворени сметки в PayPal заради призива за бойкот

Хакерските организации Anonymous и Lulzsec и сайтът WikiLeaks призоваха потребителите да не ползват услугите на онлайн търговеца

17:54 | 28.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Акциите на eBay започнаха да потъват. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Акциите на eBay започнаха да потъват. Снимка: Ройтерс

Бойкотът срещу дъщерната на Ebay фирма PayPal очевидно е успешен. Ако числата са верни, то той е по-успешен дори и от хакерска атака, пише ZDNet. В рамките на първите 40 часа от бойкота са били закрити около 35 хил. акаунта. Призивът към протести беше от страна на хакерските организации Anonymous и Lulzsec и сайта WikiLeaks.  

Една от причините: Paypal продължава да отказва да прави плащания към WikiLeaks. Тя стана цел на т. нар. дистрибутирани denial-of-service (DOS) атаки, при които сайтове биват бомбардирани с заявки до степен, при която не могат да функционират, през декември 2010 г. След това PayPal започна тясно сътрудничество с ФБР и предостави на разследващите списък с IP адреси на предполагаемите нападатели, което доведе от своя страна до серия от арести.

"Хактивистите" заявиха, че са "възмутени" от готовността на ФБР да арестува и заплашва онези хора, които "вземат участие в етични, модерни кибер операции". Отправените от ФБР обвинения Anonymous и Lulzsec наричат "смехотворни". Бюрото трябва да научи разликата между дигитален протест и интернет престъпност, твърдят хакерите.

Anonymous призова всички свои привърженици, които закрият акаунта си в PayPal, да обяват открито това чрез Twitter, IRC или други комуникационни канали. Според постинг на анонимен активист на WikiLeaks във Facebook вече хиляди са последвали призива.

В официално съобщение на PayPal, цитирано от Forbes, компанията пише, че работи в сътрудничество с разследващи органи от целия свят, за да защитава акаунтите на клиентите си. Това се случвало вследствие на съдебно решение или когато "с цялото си сърце и разум вярваме, че сме свидетели на нелегални акции".

Борсите също реагираха на бойкота срещу PayPal. В първия ден от бойкота акциите на компанията майка eBay се сринаха в предборсовата търговия с 3% и в течение на сесията не успяха да наваксат изоставането.

Вчера пък стана ясно, че отделът за борба с киберпрестъпността на Скотланд ярд е арестувал тийнейджър, когото обвинява, че е говорител на хакерските групи LulzSec и Anonymous

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още