IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Android завладя 48% пазарен дял през второто тримесечие

С 19% пазарен дял операционната система на Apple iOS избута от втората позиция Symbian на Nokia

09:50 | 03.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Android става все по-предпочитана платформа за смартфони. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Android става все по-предпочитана платформа за смартфони. Снимка: Ройтерс

Мобилната операционна система на Google - Android, завладя 48% от пазара на нови телефони през второто тримесечие на годината. До този резултат достигат изследователите от Canalys, цитирани от ZDNet.

В месеците между април и юни са били продадени общо 107,7 млн. смартфона - със 73% повече от предходното тримесечие. Според Canalys 39,8 млн. устройства са били продадени в региона Азия - Пацифик, 35 млн. - в Европа, Близкия Изток и Африка. В Северна и Южна Америка са били пласирани около 32,9 млн. смартфона.

Canalys анализира продажбите в 56 страни в целия свят. В 35 от тях пазарен лидер е Android.

През второто тримесечие на годината са били продадени 51,9 млн. устройства с мобилната операционна система на Google. Това отговаря на ръст от 379% спрямо същия период на миналата година. Най-предпочитана е тази операционна система в Южна Корея, където държи 85% от пазара. На второ място в тази своеобразна класация е Тайван със 71 на сто.

Android расте най-бързо от всички платформи и е пазарен лидер от четвъртото тримесечие на 2010 г. насам.

С общо 20,3 млн. продадени устройства и 19% пазарен дял операционната система на Apple iOS изпревари Symbian на Nokia. Компанията на Стив Джобс е и водещият търговец на смартфони. 

"iPhone е феноменална история на успеха за Apple и продукт, който промени пазара", казва Крис Джоунс, вицепрезидент и водещ анализатор в Canlys. Apple ще циментира позицията си и в третото тримесечие, смятат от анализаторската компания. 

В списъка с водещи производители Samsung, с помощта на своя флагман Galaxy S2 изпревари Nokia. "Samsung обаче изпусна шанса да използва правилно слабите позиции на Nokia по целия свят", обяснява Джоунс. "Това бе компанията, която най-много можеше да спечели за сметка на Nokia."

Samsung изпусна шанса да използва правилно слабите позиции на Nokia
"Nokia трябва възможно най-скоро да изкара на пазара устройството си с Windows Phone,за да спре пропадането си и по всяка вероятност ще успее да омилостиви критиката", казва и анализаторът Пит Кънингам. По данни на Canalys финландците продължават да са лидери в държавите от BRIC - Бразилия, Русия, Индия и Китай. В Западна Европа обаче, където Nokia традиционно имаше добри отношения с операторите, интересът към устройства й е спаднал драстично. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още