IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Android мина 500 хил. активации на ден

Към края на годината се очаква Google да е активирал над 200 млн. устройства с операционната си система

12:28 | 30.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Android вероятно ще надмине&nbsp;iOS по активации. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Android вероятно ще надмине iOS по активации. Снимка: Ройтерс

500 000 активации на устройства под Android се правят на ден, съобщи съоснователят на мобилната операционна система Анди Рубин в Twittеr, цитиран от технологичните блогове.

Преди седем месеца Google съобщи за преминати 300 000 активации на ден, а няколко седмици по-късно броят на активираните устройства достигна 400 000 дневно.

Все още обаче остава неясно дали Android е надминал вече операционната система на Apple, защото липсва актуална статистика от централата на Стив Джобс. През януари Apple имаше 360 000 активации на ден - със 60 000 повече от Google. Все пак е малко вероятно iOS да има подобен силен ръст, както Android. Защото, поне според Рубин, ръстът на активациите на Android на седмична база е с над 4%.

Ако продължава със същото темпо, към края на годината Google ще е активирал над 200 млн. устройства с Android. След като на компанията й бяха нужни две години и половина, за да достигне до 100 млн. устройства, удвояването на броя се случва след само още седем месеца. 

Анализи показват, че пазарът на смартфони е нараснал с 47% от 2006 до 2010 г. и ще продължи да расте с около 29% годишно до 2015 г. Анализаторите обаче са скептични за приноса на платформата Android към растежа на сегмента.

Междувременно специализираната в разработването на антивирусни програми американска компания Symantec публикува интересно изследване, според което мобилната операционна система на Apple iOS е по-защитена от конкурентната Android на Google.

Въпреки че има повече уязвимости, платформата, използвана в iPhone, iPad и iPod Touch, е по-трудно пробиваема заради политиката на Apple в областта на мобилните приложения, твърдят от компанията в свой доклад, анализиращ пробойните в две от най-продаваните мобилни платформи в света.

Освен това софтуерът на Apple предлагал по-добри вградени системи за защита, сред които контрол на достъпа, кодиране на информацията и доказване на произхода на приложенията, в които iOS стои по-добре от основния си конкурент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още