IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google купува мобилното подразделение на Motorola за 12,5 млрд. долара*

Интернет компанията иска да засили платформата си за смартфони и таблети Android, смятат анализатори

15:12 | 15.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Телефоните с логото на Motorola скоро може да останат в историята<em>. Снимка: компанията&nbsp;</em></p>

Телефоните с логото на Motorola скоро може да останат в историята. Снимка: компанията 

Интернет концернът Google придобива богатото на традиции мобилно подразделение на Motorola - Motorola Mobility, предаде DPA.

Цената на сделката е 12,5 млрд. долара, обявиха и двете компании. С новата си придобивка Google иска да засили попадналата под кръстосан огън заради патенти платформа за смартфони и таблети Android, смятат анализатори.

Google ще плати по 40 евро за акция в брой, което е с 63% над борсовата цена на акциите, постигната на борсата в петък. Сделката ще трябва да бъде одобрена и от атнимонополните органи и според двете компании се очаква да бъде приключена до края на годината.

Лари Пейдж, който пое управлението на Google през април, заяви, че сделката ще „зареди цялата екосистема на Android“, от което ще се облагодетелстват както потребителите и партньорите, така и производителите.

До този момент Google е активна на пазара на телефони с мобилната операционна система Android, която се ползва от мното производители. Освен това интернет гигантът има и ограничен брой собствени устройства. 

Пионерът в мобилната телефония Motorola разполага с един от най-силните патентни арсенали в бранша. Компанията раздели наскоро подразделението си за мобилна телефония от това за инфраструктура, което бе придобито междувременно от Nokia Siemens Networks

Преди няколко седмици Google загуби стратегическото наддаване за патентите на изпадналия в неплатежоспособност Nortel от консорциум около Apple и Microsoft. 

По-късно стана ясно, че американското министерство на правосъдието започва разследване на една от най-големите патентни сделки в историята, за да установи дали тя не е насочена срещу мобилната платформа Android на Google.

В предборсовата търговия на Wall Street акциите на Motorola скочиха с 59%. Книвата на Google отстъпиха с 2,8%. Акциите на Google във Франкфурт поевтиняха след обявяването на сделката с 3,9%.

В петък  Motorola бе подкрепена в патентния си спор срещу Microsoft от Google. Търсачката поиска от ITC да изключи от процеса един от свидетелите на Microsoft, защото бил запознат с изходните кодове на Android. Както писа PaidContent, става дума за ангажирания от Microsoft експерт Робърт Стивънсън.

Спорът между Motorola и Microsoft е за различни патенти, които смартфоните на Motorolas с Android били нарушили. Производителят на мобилни телефони обвинява от своя страна софтуерния гигант, че използва без разрешение негова интелектуална собственост в игралната конзола Xbox.

* Статията е актуализирна към 15,30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още