IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев предлага обществено обсъждане за билбордовете край пътищата

Годишно приходите от реклама по пътищата достигат 6 млн. лв., съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев

10:35 | 17.08.11 г. 3
Плевнелиев предлага обществено обсъждане за билбордовете край пътищата

Предвиждаме през есента да се проведе обществено обсъждане за това дали законово да се ограничи поставянето на билбордове край магистрали и пътища. Това съобщи в интервю за bTV министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по повод критиките за безразборното поставяне на рекламни пана по първокласните пътни отсечки в страната.

Сигнали на граждани показват, че край магистрала „Тракия“ на места билбордовете отстоят на по-малко от 300 метра един от друг, каквото е нормативно определеното разстояние. Проучвания не само в България, но и в Европа показват, че изображенията върху рекламните пана разсейват шофьорите и са предпоставка за пътни произшествия, затова и по идея на неправителствени организации се породиха предложения за тяхното органичаване, което да се регламентира със Закона за движение по пътищата.

Министър Плевнелиев обясни, че в момента покрай магистралата от София до Бургас има 1100 подобни рекламни пана и още 600 са в направлението София-Варна. Разрешенията за поставянето им се дават от пътната агенция или общините, като редът и контролът за използването им се регламентира с наредби. При всяко нарушение при поставянето на билбордовете на разстояние по-малко от 300 метра, се налага глоба, а съоръженията се премахват.

Плевнелиев обясни, че контролните служби реагират при всеки сигнал за неправилно поставен билборд и досега са премахнати немалко от тях. Според него обаче не трябва да се пренебрегва и факстът, че годишните приходи от рекламата по пътищата са около 5,5-6 млн. лв. , което е в пъти повече от преди 3-4 години. Затова Плевнелиев предлага въпросът да бъде обсъден с участието на всички заинтересовани страни.

На въпроса докъде са стигнали проверките за това как концесионерите на плажовете спазват изискванията за свободен достъп до плажните ивици, Плевнелиев обеща подробен отчет в началото на есента. Той обясни, че при трето нарушение концесионерите, които не отстъпват 50% от плажната ивица за свободен достъп или пък търговските им площи са значително по-големи от обявеното, ще се простят с разрешителните си за ползване на плажовете. През миналата година министерството е отнело 10 подобни концесии, обясни още Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
я псменете билбордовете с ТВ и пуснете ПЛАНЕТА та поне да се знаеч че не сме държава е казино с тунинговани певици. Хем мутрите ще плакнат очи хем тунингованите ПЕВАЧКИ ще си намират по-ЛЕСНО спонсори за клиповете им. Страхотия тея имат по-голяма КУБАТУРА от моята фрезичкаАМА тя поне оре. А тея са в състояние да поглъщат парите по-бързо отколкото чичо БЕН може да ги печатиу ФЕД. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Да ги махат! Наистина разсейват водачите. Идиотска картинка и едно изречение текст, приковават вниманието за поне 15 сек. А 15 сек. при скорост от 130 е 500 м. тоест човека кара 500 м без да гледа пътя. И така 1100 пъти.А 1100 по 500... излиза че през половината път София/Бургаз не гледаш пътя е билбордовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pastir2
преди 12 години
Коя е тая магистрала от София до Бургас (: ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още