IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google става гурме-критик

Интернет гигантът придобива сайта Zagat, който е създател на пътеводители с ревюта и оценки на ресторанти

18:02 | 09.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Zagat</em></p>

Снимка: Zagat

Google придобива известния сайт Zagat, създател на пътеводители с ревюта и оценки на ресторанти. Интернет гигантът смята да интегрира онлайн ревютата на Zagat в услугата си Google Maps и основните си резултати от търсенето. Стойността на сделката не бе оповестена, предава Ройтерс.

Според търсачката стилът на Zagat, разчитащ на откъслечни потребителски ревюта, е бил мобилен още „преди мобилността да стане модерна”. Услугата съществува още от 1979 г. и се базира единствено на мненията на клиенти. Справочникът за ресторанти, който в момента се издава в печатен вариант с джобен формат, е концентриран върху градове в САЩ и международни метрополии. С Google обаче ще се постигне една по-силна междинародна експанзия.

Основателите на услугата, съпрузите Нина и Тим Загат, ще останат в ръководството на 32-годишната компания и ще използват ресурсите и опита на Google, за да разширят бизнеса.

„Zagat ще бъде крайъгълен камък на нашите локални предложения”, заяви от своя страна Мариса Мейър, вицепрезидент в Google за услуги, основани на местоположение. 

Евентуалното интегриране на онлайн ревютата на Zagat в Google Maps ще превърне лидера в интернет търсенето в основен конкурент на компании като сайта за групови покупки Groupon, критика на ресторанти Yelp или платформата за резервации Opentable, при която може онлайн да се резервират места в заведения. Вчера акциите на Opentable се сринаха в Ню Йорк с над 10%. До този момент платформата разчиташе именно на Google за привличане на потребители.

Локалното търсене се счита за особено атрактивна услуга защото може да се използва за целенасочено и ефективно рекламиране на регионални услуги или продукти. Локалните услуги се ползват предимно на мобилни интернет устройства, като лаптопи и смартфони, но също и таблети.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още