IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Microsoft Стив Балмър не успя да вземе максималния възможен бонус

Балмър е спечелил почти 1,4 млн. долара за година, но остава зад други топ мениджъри в компанията

16:03 | 04.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center;">
	Стив Балмър е оправдал, но не и надскочил очакванията на надзорния съвет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стив Балмър е оправдал, но не и надскочил очакванията на надзорния съвет. Снимка: Ройтерс

Надзорният съвет на американския софтуерен концерн Microsoft е изплатил на главния изпълнителен директор Стив Балмър за приключващата на 30-и юни фискална година едва половината от възможните бонуси. Към годишната си заплата от 682 500 долара Балмър е получил бонус в същия размер и така заплатата му става 1,365 млн. долара. Максималният размер на възнаграждението можеше да бъде над 2 млн. долара, предаде Ройтерс.

От съобщението на Microsoft до щатската комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) става ясно, че според мнението на надзорния съвет Балмър е изпълнил поставените пред него задачи, но не ги е надхвърлил. За успех се считат пазарният дебют на устройството за навигация Kinect за конзолата Xbox 360 и базираният на облака Office 365.

Надзорният съвет оценява и „подобренията“ при Windows Azure и търсачката Bing, както и „протичащите и в момента процеси за налагане на компанията като водещ доставчик на облачна инфраструктура“. За Балмър говорили и партньорството на Microsoft с Facebook и Nokia. Освен това като успешен се приема и „значителният успех при развитието на следващото поколение на Windows“ и заслугата на мениджъра при закупуването на Skype. 

Изразени са обаче и някои разочарования, въз основа на които Балмър не е успял да вземе максималния бонус. Към тях спадат продажбите на устройства с Windows Phone 7, които са били по-скромни от очакваното. Надзорният съвет обръща внимание и на двуцифрения спад на приходите при Windows и Windows Live и предупреждава за успеха на нови фактори на пазара. По всяка вероятност с това се има предвид растящият пазар на таблети, който се доминира от Apple с неговия iPad.

От съобщението до борсовата комисия става ясно, че други висши мениджъри на Microsoft са получили значително по-високи възнаграждения от Балмър. Главният оперативен директор Кевин Търнър например е лидер в това отношение с получени общо 9,3 млн. долара, следван от отговарящия за Windows мениджър Стивън Синофски със 7,2 млн. долара. Кърт ДелБене е спечелил 6,2 млн. долара в качеството си на президент на поделението за Office пакета, а финансовият директор Питър Клайн е прибрал 3,5 млн. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още