IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарният дял на Windows XP спада за първи път под 50%

През октомври всички версии на Windows заедно държат 92% от пазара на операционни системи, докато при мобилните делът на Microsoft е едва 0,2%

11:11 | 02.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарният дял на Windows XP спада за първи път под 50%

През октомври компанията за пазарни проучвания Net Applications за първи път отчита пазарен дял под 50% за операционната система Windows XP. Според анализа делът на платформата, която вече е на 10 години, е 48%. През септември тя е била инсталирана на 50,5%, а през август – на 52,5% от всички настолни и портативни компютри.

От въвеждането на Windows 7 преди повече от две години пазарният дял на Windows XP спада непрекъснато. През август 2009 г. тя е доминирала на пазара с дял от 72%. От тогава насам Windows 7 разшири присъствието си на пазара до 35%. Същевременно отслабва и популярността на Vista, като през октомври делът й е 8,9% спрямо 9,1% месец по-рано. 

Microsoft се опитва да накара частните потребители и корпорациите да мигрират от Windows XP на Windows 7. Концернът уточнява, че от април 2014 г. ще прекрати поддръжката на Windows XP и съветва корпоративните клиенти да не чакат Windows 8, а още сега да се прехвърлят на Windows 7. Като причина за това се изтъква фактът, че миграцията във фирмите често отнема много време и изисква дълги подготовки и тестове, както и обучения за персонала, които ще траят няколко месеца.

През октомври всички версии на Windows заедно държат 91,9% от пазара, с 0,6 пункта по-малко от септември. Mac OS X на Apple подобрява резултатите си и се покачва от 6,5% до 6,9%. Делът на Linux се покачва с 0,08 пункта до 1,19%.

По отношение на мобилните операционни системи, със своя пазарен дял от 0,2% Microsoft практически не играе никаква роля. iOS на Apple покачва дела си със 7 пункта до 61,6%, следван от Android на Google с18,9% (ръст от 2,6 пункта).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още