IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adobe: Apple е виновна за „смъртта“ на Flash

Според продуктовия мениджър Майк Чеймбърс блокадата на продукта от Apple е причина за спиране на разработката му

10:51 | 14.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Adobe: Apple е виновна за „смъртта“ на Flash

През миналата седмица софтуерният концерн Adobe обяви, че прекратява разработването на мобилна версия за Flash. В съобщението до партньорите си компанията пояснява, че вече няма да адаптира Flash Player за мобилни браузъри и операционни системи. Очаква се Adobe да насочи усилия към технологията HTML5 като алтернатива на Flash. 

Сега продуктовият мениджър Майк Чеймбърс разкрива защо компанията се е решила на тази стъпка. Главната причина според него е в политиката на Apple и нейната операционна система iOS за блокиране на софтуера, пише Winfuture. 

„Предвид факта колко емоционален е въпросът, решението не бе лесно“, пише в своя блог Чеймбърс, който от 12 години е част от екипа, работещ по Flash. Главната вина той приписва на Apple. Упорството на калифорнийския концерн да интегрира технологията е попречило на мобилния Flash да се наложи.

В крайна сметка iOS е една от водещите мобилни платформи. Затова мобилната версия никога не е имала шанса да достигне подобна степен на разпространение, като варианта за настолни операционни системи. При това нямало значение какво е предприел Adobe, за да реши проблема – отказът на Apple е бил категоричен.

За сметка на това при модерните устройства HTML 5 се радва на подкрепа, затова имало повече смисъл Adobe да се концентрира върху това решение. Наистина, и HTML 5 не бил перфектен, особено що се отнася до „по-напреднало от технологична гледна точка видео съдържание“, но все пак според него HTML 5 е бъдещето.

Вина за „смъртта“ на мобилния Flash носело и различното поведение на потребителите на мобилен интернет. При смартфоните търсенето на ново съдържание (приложения и игри) става не в интернет, а в различни магазини, като например App Store или Android Market. Причина за това са различните големини на дисплеите, по-бавната връзка или тясното сътрудничество между операционните системи и магазините. Затова и мобилните устройства не изпитвали такава силна нужда от Flash, както настолните машини, смята още Чеймбърс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
адобе да не се правят на ощипани госпожици. флаш е прекалено раздут и тежък за работа. вече да отвориш една проста страница в интернет където има флаш ти трябва двуядрен процесор. ХТМЛ5 е много по леко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още