IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Olympus и японската мафия

Скандалът със счетоводната измама в японския производител на фотоапарати Olympus се разраства. Вече има доказателства и за участието на японската мафия

12:52 | 22.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пред&nbsp;Olympus се задават тежки дни<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Пред Olympus се задават тежки дни. Снимка: Ройтерс

Само преди няколко седмици трябваше да си отиде и ръководителят на Daio Paper. И този случай е като трилър: взел е назаем пари от киното и ги е профукал в казиното. „Побратимени компании и фирми-фасади образуват все по-разширяващата се стратегия за адаптиране на новите Якудза", казва Херберт.

По последни данни на японската полиция над 80 000 души са активни в групировките на Якудза. Най-голямата и могъщата от тях е Ямагучи-Гуми с 19 000 членове. И тя е принадлежала към получателите на средства от Olympus.

Засега не е доказано, че Olympus е въвлечена в машинациите на Якудза. В подхвърлените от  Уудфорд слухове обаче изглежда има доза истина. Новият президент на Olympus, Шуичи Такаяма, отхвърли яростно въпросите за връзки с "антисоциални сили" в края на октомври.

Проблемът на Такаяма обаче е, че самият той изрита Уудфор, когато последният поиска да го разследва за измами. Това повдига съмнението, че и новият човек на върха е знаел за счетоводните нередности и измами.

Уудфорд беше уволнен, след като разкри, че японската корпорация е плащала огромни консултантски хонорари. Оказа се, че Olympus е плащала рекордни суми за консултации по придобиването на различни компании и по този начин е успяла през последните 20 години да прикрие огромните загуби, които е натрупала.

Уудфорд разкри, че компанията е платила 687 млн. долара за придобиването на британския производител на медицинско оборудване Gyrus, като тази сума е представлявала близо 31% от стойността на сделката. По принцип комисионата, която се плаща на консултанта, е 1% от стойността на транзакцията.

Сега японските и американските регулаторни власти разследват твърденията на Уудфорд, че над 1,5 млрд. долара са източени от компанията през офшорни фондове. Според запознати със счетоводните отчети на компанията тези пари ще са напълно достатъчни, за да може компанията да погаси необслужваните си задължения.

Според New York Times и ФБР е започнало свое разследване. Реакцията на акционерите също не закъсня и те поискаха да се направи вътрешна проверка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още