IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Olympus и японската мафия

Скандалът със счетоводната измама в японския производител на фотоапарати Olympus се разраства. Вече има доказателства и за участието на японската мафия

12:52 | 22.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пред&nbsp;Olympus се задават тежки дни<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Пред Olympus се задават тежки дни. Снимка: Ройтерс

Японският производител на оптична и медицинска технология Olympus пропада със своите счетоводни измами и завишени такси за консултантски услуги все по-дълбоко в блатото. Сега се оказва, че компанията може би е свързана и с Якудза, японската мафия.

Дупката в баланса на компанията е в размер на почти 5 млрд. долара, са разкрили следователите според информация на New York Times. Повече от половината от тях са влезли в касата на Якудза.

В сряда бившият директор на компанията Майкъл Уудфорд ще дойде отново в Токио. Той разказа за контактите в Якудза и сега иска да разкаже всичко пред полицията. Досега той отказваше да пътува за Япония - „от съображения за сигурност“, както казваше.

Сега следователите се надяват да получат нови насоки за разследването, след като Уудфор нарече управителния съвет на Olympus „отровен“.

Откакто през 1992 г. в сила влезе анти-якудза законът, се наблюдава "очовечаване" на японската мафия, разказва Волфганг Херберт, японист и експерт по Якудза от университета в Токушима. „Духът на капитализма напълно устойчиво зарази Якудза", обясни той.

Изнудване, търговия с наркотици и проституция все още са сред основната дейност на гангстерите, но "Keizai Yakusa", както наричат икономическата част на организацията, все повече се налага като основен модел. Компании като Olympus, със своите счетоводни нередности, са лесна жертва на престъпниците, се говори в Токио.

В действителност свързаността на Якудза, икономиката и Япония винаги са били тема. Куниаки Нозое, президент и главен изпълнителен директор на електронния гигант Fujitsu  бе съборен от поста си през есента на 2009 година. Твърди се, че той е поддържал контакти с "антисоциални сили" – евфемизъм, с който властите в Япония наричат Якудза.

Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още