IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HTC може да бъде принудена да прекрати продажбите в Германия

Германската патентна фирма IPCom планира да спре колкото се може по-бързо продажбите на смартфони на тайванския концерн

12:47 | 29.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	HTC може да бъде принудена да прекрати продажбите си в Германия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

HTC може да бъде принудена да прекрати продажбите си в Германия. Снимка: Ройтерс

Германската патентна фирма IPCom планира да спре колкото се може по-бързо продажбите на смартфони на HTC в Германия. Това е поредният проблем за тайванската фирма, след като миналата седмица тя шокира пазарите, като намали значително прогнозните си продажби за четвъртото тримесечие, пише германският ежедневник Die Welt.

IPCom обяви, че ще наложи забрана върху продажбите на HTC въз основа на съдебно решение от февруари 2009 г., което HTC отказа да обжалва. По принцип обжалването беше насрочено за тази седмица.

„IPCom възнамерява да изпълни тази забрана в най-кратки срокове”, анонсира компанията в изявление. „Ще използваме правото, дадено ни от съда, което вероятно ще доведе до изчезване на устройствата на HTC от магазините по време на решаващия коледен период”.

Тайванският концерн потвърди, че е оттеглил обжалването на съдебното решение в Германия, като посочи за причина ненужността на процеса, тъй като германският патентен съд е поставил под въпрос валидността на патента. HTC вече е „модифицирала интеграцията на UMTS-стандартите“. Именно в тази област е нарушеният от тайванците патент. Междувременно и  федералният патентен съд обяви за невалидни основните пунктове на патетна на IPCom.

IPCom води дългогодишни съдебни битки срещу HTC и Nokia в европейски съдилища. Компанията придоби патентното портфолио в областта на мобилната телефония на Bosch, създадено в годините 1980-2000, което включва ключови патенти в безжичната индустрия, сред които и патент 100, който стандартизира първата връзка с мрежа на клетъчните телефони.

Възможното спиране на продажбите на HTC в Германия, един от най-големите пазари за смартфони в Европа, идва във време, когато HTC се бори да запази позицията си на пазара.

HTC предупреди в края на миналия месец, че приходите ú ще спаднат с до 8 процента в периода октомври-декември спрямо третото тримесечие на годината. През миналата седмица стана ясно, че компанията очаква още по-голям спад на приходите си. Акциите на концерна отбелязват спад с 30% в последната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още