IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s понижи кредитния рейтинг на Kodak с една степен до Caa3

Прогнозата по рейтинга остава „негативна“ заради вероятността от банкрут на компанията в средносрочна перспектива

11:22 | 06.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция Moody’s понижи рейтинга на един от най-големите производители в света на фотографска техника и съпътстващите я стоки и аксесоари – компанията Eastman Kodak, с една степен. Това се казва в съобщение на рейтинговата агенция, цитирано от РИА Новости. Прогнозата по рейтинга остава „негативна“.  

В частност, понижен е дългосрочният корпоративен рейтинг на Kodak заради вероятността от банкрут на компанията – от Caa2 на Caa3. Понижен е приоритетният обезпечен рейтинг от В3 на  Caa1, а също и приоритетният необезпечен рейтинг – от Саа3 на Са.

„Понижението на рейтингите на Kodak отразява нарастващата вероятност от банкрут на компанията в средносрочна перспектива, в резултат на влошаване на прогнозата по ситуацията с нивото на ликвидност“, се казва в съобщение на агенцията.

„Негативната“ прогноза, която показва вероятността за понижаване на рейтингите в бъдеще, също така отразява и влошаването на ситуацията с ликвидността и риска от фалит. Корпоративният рейтинг Саа3 е отражение на нарасналите рискове за рефинансирането в краткосрочна перспектива.  

По данни на Moody’s от септември 2011 г., паричните резерви на Kodak през третото тримесечие на миналата година са били 632 млн. долара. След това от компанията беше съобщено, че до края на 2011 г. тя планира да увеличи този показател до 1,4-1,5 млрд. долара. Тогава от Kodak уточниха, че за нарастването на паричните им резерви ще им помогне продажбата на патенти. Според материал на Wall Street Journal процедурата за обявяване на фалит ще позволи на компанията да организира под съдебен надзор търг за продажба на патенти.

Преди два дни от дружеството разкриха, че е получено предупреждение за сваляне на акциите му от фондовата борса в Ню Йорк. Причина за това е факът, че в повече от 30 поредни търговски сесии акциите на компанията затварят на цена под 1 долар за акция. Новината доведе до срив на котировките с 28,2% до 47 цента за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още