IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kodak обвини и Samsung в нарушаване на патенти

Компанията е издала лицензи за дигитална фотография и обработка на снимки на над 30 технологични фирми, но Samsung, Apple и HTC не са сред тях

10:30 | 20.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Kodak обвини и Samsung в нарушаване на патенти

Американският концерн Kodak обвини и корейския производител на електроника Samsung в нарушаване на патенти. Както и конкурентите Apple и HTC, и корейците неразрешено са ползвали технологии от сферата на фотокамерите в своите продукти. Става дума за общо пет запазени права, които според Kodak са били нарушени, пише Ройтерс.

Подаденият в сряда в съда в Ню Йорк иск описва сред откраднатите лицензи технологии за изпращане на снимки от дигитални апарати, за изпращане на снимки по електронна поща или за пренос чрез WLAN-свързване. Запазените права са регистрирани в американската патентна служба.

По собствени данни Kodak е издал лицензи за тези свои патенти за дигитална фотография и обработка на снимки на над 30 фирми от технологичния бранш, сред които LG, Motorola и Nokia. Всички те плащат лицензионни такси на Kodak.

Прави впечатление, че Kodak очевидно се е насочил към производители на смартфони. Почти всички смартфони разполагат с камера и свързаните с нея приложения, които използват изброените от Kodak цифрови технологии. Kodak обвинява Apple в нарушения на четири от патентите, а HTC, подобно на Samsung, нарушава всичките пет запазени права. Срещу Fujifilm има друг съдебен иск, в който става дума за един от регистрираните в САЩ патенти на Kodak плюс още три допълнителни.

Според различни наблюдатели съдебните дела са опит на Kodak да демонстира стойността на своите патенти и събирането на авторски права. Богатата на традиции компанията вчера подаде молба за защита от банкрут по глава 11 от съответното щатско законодателство.

Продължаването на бизнес операциите е гарантирано от масивен кредит от Citigroup за над над 950 млн. долара. Продажбата на интелектуалната собственост трябва да докара още пари в касата. Kodak притежава около 1100 патента по фотография, които може да продаде на търг.

От компанията смятат, че до 2013 г. ще приключат с оздравителния процес, от който са изключени всички дъщерни компании извън САЩ. Преди седмица от дружеството разкриха, че е получено предупреждение за сваляне на акциите му от фондовата борса в Ню Йорк. Причина за това бе факът, че в повече от 30 поредни търговски сесии акциите на компанията затваряха на цена под 1 долар за акция. Новината доведе до срив на котировките с 28% до 47 цента за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още