IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Саркози стана жертва на хакерската група Anonymous

Ново отмъщение на групировката – след закриването на сайта за споделяне на файлове Megaupload, хакерите окичиха сайта на Елисейския дворец със слогани

11:00 | 21.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
И Саркози стана жертва на хакерската група Anonymous

Очевидно като отмъщение за затварянето на онлайн услугата за съхранение на файлове Megaupload хакерската група Anonymous атакува в петък и сайта на френския президент Никола Саркози.

В края на адресната линия на интернет страницата на Елисейския дворец бяха изписани временно думите от лозунга "We Are Legion" ("Много сме"). Други лозунги, като "Най-смешният президент в историята," бяха изписани на английски и френски език. Вечерта обаче сайтът отново бе приведен в нормалния си вид.

В нощта срещу петък Саркози поздрави затварянето на Megaupload.com, един от най-големите в света сайтове за съхраняване на данни. Процесът се представя като част от борбата срещу интернет пиратството.  

Малко след затварянето му Anonymous започна да отмъщава в САЩ – хакерите сринаха 10 важни сайта, сред които сайтът на ФБР – FBI.gov, Justice.gov на американското правосъдно министерство, MPAA.org на американската филмова индустрия и сайтът на музикалната индустрия RIAA.org, както и Universalmusic.com, Whitehouse.gov и BMI.com.

Във връзка със затварянето на Megaupload американските власти арестуваха в Нова Зеландия германския интернет предприемач Ким Шмитц, както и двама други германци и един холандец. Трима други заподозрени пък се издирват.

Седемте обвиняеми са предоставяли в мрежата място за съхраняване на пиратски копия, като според щатските власти са причинили щети за над 500 млн. долара. В рамките на повече от 20 претърсвания в осем страни е иззета собственост на стойност над 50 млн. долара. Обвиняемите са заплашени със затвор между 5 до 20 години.

Междувременно стана ясно, че един от най-известните адвокати в САЩ – Робърт Бенет, ще поеме защитата на Megaupload пред съда. В петък Бенет съобщи, че ще представлява компанията и обеща ангажирана защита, като отказа да даде подробности по обвинението.

Адвокатът нашумя като защитник на бившия американски президент Бил Клинтън при аферата му с Моника Люински. Бенет бе и адвокат на американския енергиен концерн Enron, който обяви фалит през 2001 г. заради фалшифициране на счетоводните си книги.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още