IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Facebook – новият технологичен балон?

Истерията около компанията прилича на това, което се наблюдаваше в края на 90-те, коментира анализатор

20:36 | 01.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
IPO-то на Facebook – новият технологичен балон?

Истерията, която съпътства очакваното първично публично предлагане (IPO) на социалната мрежа Facebook, съчетано с някои „доста щедри” оценки на компанията, е сходна с онова, което се наблюдаваше при дотком балона от края на 90-те години.

Такова е мнението на инвеститора Ричард Харис, изпълнителен директор на Port Shelter Investment Management, съобщава CNBC.

“Това ми напомня на огромния дотком балон и сякаш се връщаме към дните на лудост, когато оценките бяха наистина високи. Facebook обаче е облагодетелствана: всички го обичат, всички деца са в него и това е причината оценките да са така високи”, коментира Харис.

Очакванията са основаната преди едва седем години компания да привлече 5 млрд. долара чрез продажба на акции, като на този етап няма да се слага максимална цена на предлаганите акции.

Според прогнозите Facebook ще получи пазарна капитализация от 75-100 млрд. долара, което би направило IPO-то едно от най-големите в американската история.

„Компанията създава огромен интерес, огромна жега, но всъщност не създава реални продукти, а с оглед относително ниските приходи оценките изглеждат трудни”, обяснява Харис.

Той посочва, че изборът на момент за първичното предлагане е доста добър с оглед състоянието на пазара.

Според Алисън Дийнс, старши съветник във Varick Asset Management високите оценки не означават непременно, че компанията е скъпа в сравнение с други технологични гиганти.

“Facebook е най-големият играч, има огромен дял от най-добрите демографски статистики за реклама и продажби и е нещо, което всички смятат за готино. Хората обикновено плащат доста за подобен бизнес – когато Google излезе на пазара също се смяташе, че се плаща скъпо”, посочва тя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Sumurset
преди 12 години
Златото НЕ Е балон.Дотком компаниите и финансовите инструменти-каквото и да значи това - са балона, който съсипва икономиките от 73 година насам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
балон много по голям от златото дори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още