IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple продължава да е лидер на пазара на мобилни компютри

Делът на компанията на бързо растящия пазар на таблети през последното тримесечие на 2011 г. е бил близо 60%

14:27 | 24.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Apple продължава да е лидер на пазара на мобилни компютри

Технологичният концерн Apple е доминирал през четвъртото тримесечие и през цялата календарна 2011 г. на пазара на мобилни PC, показват данни на NPD DisplaySearch. 

Компанията от Купертино е продала в последните три месеца на годината общо 23,4 млн. лаптопа и таблета, което представлява пазарен дял от 26,6%. През цялата 2011 г. са били продадени 62,8 млн. мобилни устройства. Според пазарните изследователи най-голямата част се пада на таблетите iPad.

Целият пазар за мобилни компютри през декември е нараснал с 44%  на годишна база до 88 млн. броя. Въпреки това изминалата година не е била лесна за производителите, казва Ричард Шим, старши анализатор в NPD DisplaySearch.

„Очакваше се по-силно търсене на лаптопи“, казва той. Причина за по-слабите резултати в тази област са предстоящият старт на Windows 8 и нарастващият интерес към таблетите. „Заради това и в празничните дни компаниите се концентрираха върху промоции и намаления за таблети".

Според анализаторите пазарът на таблети е нараснал с 210% на годишна база до 31,7 млн. устройства през последното тримесечие. В тази област Apple си осигурява ясно изразено лидерство с пазарен дял от 59,1%, следвана от Amazon, която в първото тримесечие след пускането на пазара на таблета Kindle Fire държи 16,7%.

На пазара на нетбуци, който отчита ръст от 11% с 56,3 млн. продадени устройства, доминиращ е Hewlett-Packard. Според NPD DisplaySearch компанията държи 15,5% дял. Следват Dell и Acer с по 11,8% и Lenovo с 10,8%. MacBook на Apple е бил продаден през четвъртото тримесечие на 4,6 млн. клиенти, което съответства на 8,3%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още