IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google иска нов процес в спора с Oracle

В понеделник бе решено, че онлайн гигантът е нарушил правата на Oracle, но има неяснота за обезщетението

11:36 | 10.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google иска нов процес в спора с Oracle

Както се и очакваше, Google иска от съдия Уилям Алсъп нов процес в съдебния спор с Oracle за използването на Java в мобилната операционна система Android. Освен това компанията призовава съда да обяви настоящия процес за провален, пише патентният експерт Флориан Мюлер в блога си FOSS Patents.

„Моля, вземете предвид, че ответникът Google по силата на федералните правила за граждански процес иска нов процес по обвиненията на Oracle, че Google е отговорен за нарушения на авторските права на Oracle, касаещи структурата, последователността и организацията на съвместимите кодове за 37 Java API пакети", се казва в подадена от Google молба до съда.

Според Мюлер, който е платен консултант по патентните въпроси на Oracle, компанията също е изявила няколко искания. Наред с другите неща съдът трябва да определи дали Google нарушава използването на 37 пакета от Java API в разрез с правилата на честната употреба. По този въпрос в първата част на изслушването журито не стигна до единодушна присъда. Аргументът на Oracle, че честната употреба не е приложима в този случай, беше върнат от Алсъп вчера като некоректен.

Спорът между Oracle и Google сега се върти около постановеното по-рано през седмицата частично решение. Журито се произнесе в понеделник, че Google нарушава авторските права на Oracle. Въпросът за честната употреба обаче е от особено значение при определянето на обезщетението. 

Google заяви веднага след присъдата, че процесът се е провалил. Компанията твърди, че журито е трябвало да установи присъда и по двете точки, а не само по едната. Очаква се до дни съдия Алсъп да реши дали процесът в действителност се е провалил.

През септември 2011 г. Oracle намали претенциите си за обезщетение в патентния спор с онлайн гиганта Google и сега иска „само“ 1,16 млрд. долара. Сумата е едва една пета от първоначално исканото обезщетение от до 6,1 млрд. долара. 

Oracle обвинява Google, че при разработването й е нарушила значителни права относно софтуера Java. Oracle придоби в началото на 2010 г. откривателя на Java - Sun Microsystems. Google, разбира се, отрича обвиненията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още