IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко гениални пророчества за акциите на Facebook

Още през 2007 г. хедж фонд мениджърът Джеймс Алтъчър прогнозира 100 млрд. долара капитализация на компанията

18:01 | 18.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Очаква се IPo-то на Facebook да разтърси борсата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Очаква се IPo-то на Facebook да разтърси борсата. Снимка: Ройтерс

Американският автор, инвеститор и предприемач Джеймс Алтъчър, който е и управляващ директор на хедж фонда Formula Capital, бе предвидил бъдещето на книжата на Facebook още преди пет години.

В интервю за CNBC от юли 2007 г. той прогнозира, че оценката на Facebook при евентуално публично публично предлагане (IPO) може да достигне 100 млрд. долара.

Интервюиращият го тогава Джоу Кърнън, който дори не знаеше как се произнася името на Марк Зукърбърг, реагира с думите: „Сигурно не си сериозен?“.

Не е ясно дали Facebook се е водил от неговите и подобни прогнози при своя проспект, но наскоро стана ясно, че компанията планира емисионна цена от 38 долара на акция, което прави стойност от 104 млрд. долара.

Какво мисли за бъдещето на Facebook Алтъчър днес?

Според него след IPO-то акциите на компанията ще се търгуват в горния ценови диапазон и може би ще достигнат около 42 долара на акция, казва той отново пред CNBC. След това акцията вероятно ще остане волатилна поне до края на първоначалния период от 91 дни, известен като lock-up, през който не е позволена търговията с акции от страна на инсайдъри и мажоритари.

В дългосрочен план обаче според него акцията има добри шансове. Джеймс е на мнение, че приходите на компанията може да достигнат 10 млрд. долара през следващите 5 години. Той смята, че за да постигне това, Facebook ще разчита на мобилна реклама, на нови рекламни инструменти, на пазара на Китай и на други големи страни.

„Помислете за всички сайтове, които имат бутона Like, това е почти като AdSense. Те (Facebook) ще създадат мрежи като AdSense навсякъде“, казва той.

"Наред с това през следващите пет години ще видим и нова онлайн валута –  Facebook кредити, с които ще можем да плащаме за филми, които да гледаме по интернет или да слушаме музика. А Facebook ще взима 30% от всички тези приходи", смята той.

Потенциалът, който компанията може тепърва да оползотворява, е голям, отбелязва той. И той е бил налице още преди пет години.

„Дори през 2007 г. Facebook приличаше на един малък интернет.”

На въпроса коя е следващата компания за 100 млрд. долара, Алтъчър казва, че Twitter има голям потенциал, вероятно Zynga, ако продължава да пуска нови добри игри, но 100 млрд. долара са много голяма сума и едва ли скоро ще има други толкова големи компании.

„Не виждам конкуренция на Facebook“, казва той.

Вижте интервюто на Investor.bg с Джеймс Алтъчър

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
aqva_nuda
преди 11 години
100 млрд. през 2012 са сигурно като 20-30 млрд през 2007. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още